Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Γιαΐρ Λαπίντ αποφάσισε την αναστολή της παροχής κρατικής επιχορήγησης προς τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη μετά τις καταγγελίες για κακοδιαχείριση και μέχρι να ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο.

«Μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών που δημοσιοποιήθηκαν από το Κανάλι 2 και τις επιπλέον πληροφορίες που έφτασαν στο υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες η επιχορήγηση που προορίζονταν για τους οικισμούς μεταφέρονταν παράνομα στο Συμβούλιο της Γιέσα (που εκπροσωπεί τους εβραίους εποίκους της Δυτικής Όχθης), το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι αποφάσισε να σταματήσει οποιαδήποτε παροχή πιστώσεων στους οικισμούς για να εξετάσει το θέμα», ανέφερε χθες Σάββατο βράδυ το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

«Η επιχορήγηση απ’ ό,τι φαίνεται δεν χρησιμοποιήθηκε για τον κανονικό της σκοπό, τη συντήρηση σχολείων και νηπιαγωγείων, αλλά μεταφέρθηκε παράνομα στο Συμβούλιο της Γιέσα, το οποίο την χρησιμοποίησε για πολιτικούς σκοπούς, κυρίως για δραστηριότητες κατά της κυβερνητικής πολιτικής», πρόσθετε η ανακοίνωση.

Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση προκειμένου να αντισταθμιστούν οι ζημιές που υπέστησαν από το πάγωμα του εποικισμού το 2009-2010, διευκρίνισε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με το Κέντρο για την Ανανέωση της Ισραηλινής Δημοκρατίας (Molad), η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δώσει 148 εκατομμύρια σέκελ (31,5 εκατομμύρια ευρώ) στις τοπικές αρχές για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη ως αποζημίωση για τον φόρο ακίνητης περιουσίας που δεν έλαβαν εξαιτίας του παγώματος του εποικισμού για διάστημα εννέα μηνών.

Ο Λαπίντ, τονίζει το ΑΜΠΕ,  ζήτησε από τους αξιωματούχους του υπουργείου Οικονομικών να ερευνήσουν το θέμα και να τον ενημερώσουν για τα συμπεράσματά τους μέσα σε μία εβδομάδα, σημειώνεται στην ανακοίνωση.