«Με λύπη σας λέω ότι δεν επιτύχαμε χειροπιαστά αποτελέσματα στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας διαλόγου», δήλωσε στον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουάλιντ Μουάλεμ για τον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Ο Σύρος υπουργός κατηγόρησε για αυτή την εξέλιξη «την έλλειψη υπευθυνότητας και σοβαρότητας» των ηγετών της αντιπολίτευσης και «την επιθυμία τους να συντομεύσουν τη σύνοδο, σαν να επρόκειτο να έρθουμε εδώ για μία ώρα και για να τους δώσουμε τα πάντα», καταγγέλλοντας «τις ψευδαισθήσεις στις οποίες ζούνε».

«Είχα πει στο Μοντρέ ότι κανείς δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη συριακή κυβέρνησης», υπενθύμισε ο Μουάλεμ αναφερόμενος στον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο σύρος υπουργός καταφέρθηκε εναντίον της αντιπροσωπείας της αντιπολίτευσης αρκετές φορές: «πρέπει να γνωρίζουμε την ταυτότητα της άλλης πλευράς, είναι ή όχι Σύροι;».

«Δυστυχώς παρατηρήσαμε ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ αυτών (των ανθρώπων) και όσων συμβαίνουν στο πεδίο της μάχης στη Συρία φυσικά όταν διαμένουν σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο εξωτερικό, θα έχουν μια κάποια αποστασιοποίηση, ας πάνε στη Χομς και θα δούμε τι θα τους συμβεί», είπε ο Μουάλεμ.

Από την άλλη πλευρά ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Άχμαντ Τζάρμπα κατηγόρησε τη συριακή κυβέρνηση ότι δεν δείχνει «σοβαρή δέσμευση» στις διαπραγματεύσεις στη Γενεύη, ενώ προέβλεψε ότι η εξέγερση θα συνεχιστεί εναντίον της Δαμασκού για όσο διάστημα η κυβέρνηση συνεχίζει να «επιτίθεται» στον συριακό λαό.

«Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια σοβαρή δέσμευση από την πλευρά των εκπροσώπων του Άσαντ», δήλωσε ο Τζάρμπα από τη Γενεύη.

«Μόλις το καθεστώς σταματήσει να επιτίθεται στον λαό με αεροπλάνα, βαρέλια με εκρηκτικά, θα μπορέσει να ζητήσει την παύση της βοήθειας που προσφέρεται στην αντιπολίτευση για να μπορεί να υπερασπίζεται τον εαυτό της», υπογράμμισε ο ίδιος.

Την ίδια ώρα διεθνείς δυνάμεις που υποστηρίζουν τη συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησαν την κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Άσαντ για την αποτυχία των προσπαθειών να επιτευχθεί πρόοδος στην ειρηνευτική Σύνοδο για τη συριακή κρίση, τη λεγόμενη Γενεύη 2.

Οι Φίλοι της Συρίας, μια συμμαχία κυρίως δυτικών και αραβικών κρατών του Κόλπου, συναντήθηκαν στη Γενεύη σήμερα, λίγο μετά την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των συνομιλιών της Γενεύης 2 και κάλεσαν τον Άσαντ να μην παρακωλύσει περαιτέρω τους επόμενους γύρους των διαπραγματεύσεων.

«Το καθεστώς ευθύνεται για την έλλειψη πραγματικής προόδου κατά τη διάρκεια του πρώτου γύρου των διαπραγματεύσεων. Δεν πρέπει να εμποδίζει τις ουσιώδεις διαπραγματεύσεις και πρέπει να συμμετάσχει με εποικοδομητικό τρόπο στο δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων» δήλωσε η ομάδα των Φίλων της Συρίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Στο Μόναχο ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μπραχίμι για διαβουλεύσεις με τους Λαβρόφ και Κέρι

Ο Λάχνταρ Μπραχίμι, ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία, αναμένεται το Σάββατο στο Μόναχο για διαβουλεύσεις με το γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπός του.

Ο Μπραχίμι θα συναντηθεί πρώτα με τον Μπαν Γκι Μουν και κατόπιν θα συναντηθούν από κοινού με τους δύο εμπνευστές της ειρηνευτικής Συνόδου για τη συριακή κρίση, τον Σεργκέι Λαβρόφ και τον Τζον Κέρι, ανέφερε η εκπρόσωπος του Μπραχίμι, Κορίν Μομάλ Βανιάν στη Γενεύη.

Ο πρώτος γύρος των συνομιλιών μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ολοκληρώθηκε σήμερα στη Γενεύη.

Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων έχει προγραμματισθεί «κατ’ αρχήν» για τις 10 Φεβρουαρίου, όμως η αντιπροσωπεία της συριακής κυβέρνησης δεν ξεκαθαρίζει εάν θα συνεχίσει να συμμετέχει υπογραμμίζοντας ότι πρέπει πρώτα να συμβουλευθεί τη Δαμασκό πριν επιβεβαιώσει την ημερομηνία.