Την ανησυχία του για ενδεχόμενη βία και καταστροφές στη διάρκεια των διαδηλώσεων που προβλέπεται να διεξαχθούν αυτό το Σαββατοκύριακο από αντιρατσιστικές οργανώσεις και την ακροδεξιά εξέφρασε ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν.

Ο φόβος αυτός είχε ως αποτέλεσμα να καλυφθούν για την προστασία τους μνημεία, όπως το άγαλμα του πρώην πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Ουίνστον Τσόρτσιλ.

Στο άγαλμα αυτό, που βρίσκεται κοντά στο Κοινοβούλιο, άγνωστοι προκάλεσαν ζημιές το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η φράση «ήταν ρατσιστής» προστέθηκε κάτω από το όνομα αυτού του διάσημου ηγέτη των Συντηρητικών.

Περιβλήθηκε με ένα κουτί που κατασκευάστηκε ειδικά για αυτό, εξαφανίζοντάς το από τα μάτια του κοινού ενώ το Κενοτάφιο, ένα μνημείο για τους νεκρούς, καλύφθηκε επίσης, από τον φόβο πιθανών καταστροφών.

Πολλά σύμβολα του παρελθόντος στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτέλεσαν πρόσφατα στόχους διαδηλωτών, στο πλαίσιο ενός κύματος διαμαρτυρίας για τον θάνατο του μαύρου Αμερικανού, Τζορτζ Φλόιντ, ο οποίος πέθανε από ασφυξία που του προκάλεσε ένας λευκός αστυνομικός.

Στο Μπρίστολ, στη νοτιοδυτική Αγγλία, το άγαλμα του εμπόρου σκλάβων Έντουαρντ Κόλστον αποσπάστηκε από το βάση του και πετάχτηκε στον ποταμό ενώ στο Λονδίνο, το άγαλμα ενός άλλου εμπόρου σκλάβων, του Ρόμπερτ Μίλιγκαν, η απομάκρυνση του οποίου ζητήθηκε με ψήφισμα, αφαιρέθηκε βιαστικά.

Η κυβέρνηση των Συντηρητικών και ο Εργατικός δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσαν τον πληθυσμό να «μείνει στο σπίτι», σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος λόγω του κινδύνου οι πιο μεγάλες διαδηλώσεις στο κέντρο του Λονδίνου, όχι μόνο να μεταδώσουν την Covid-19, αλλά και να οδηγήσουν σε ταραχές, βανδαλισμούς και βιαιότητες», ανέφερε ο Σαντίκ Καν σε ανακοίνωσή του την ώρα που το Ηνωμένο Βασίλειο καταγράφει τον δεύτερο μεγαλύτερο απολογισμό νεκρών, τουλάχιστον 41.000, από την ασθένεια αυτή στον κόσμο.

Το κίνημα Black Lives Matter (Οι Ζωές των Μαύρων Μετράνε) του Λονδίνου (BLM LDN) ακύρωσε μια διαδήλωση που είχε προβλεφθεί να διεξαχθεί στο Χάιντ Παρκ αύριο, Σάββατο, έπειτα από τα κάλεσμα για διαδηλώσεις που απηύθυναν οργανώσεις της ακροδεξιάς, που υποστηρίζονται κυρίως από τον Τόμι Ρόμπινσον, πρώην ηγέτη του αγγλικού Αμυντικού Συνδέσμου, μιας από τις οργανώσεις που αναμένεται να διαδηλώσουν κατά της ισλαμικής απειλής.

«Θέλουμε οι άνθρωποι να διαδηλώσουν με ασφάλεια, αλλά δεν νομίζουμε ότι αυτό θα ήταν δυνατό με την παρουσία ανθρώπων όπως αυτοί», εξήγησε το BLM LDN σε ένα μήνυμα στο Instagram.

Μια άλλη οργάνωση, η «Black Lives Matter UK», πρότεινε στους διαδηλωτές να διαδηλώσουν στις γειτονιές τους το Σάββατο. Σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα) το κίνημα προβλέπει να αναπτύξει στο κέντρο της βρετανικής πρωτεύουσας έναν κατάλογο «περισσότερων από 3.000 ονομάτων που πέθαναν εξαιτίας της ρατσιστικής και της κρατικής βίας».