Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εξέφρασαν την ανησυχία τους για την επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην Υεμένη, την ώρα που η επιδημία covid-19 εξαπλώνεται στη χώρα και η έλλειψη χρηματοδότησης θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση ζωτικής σημασίας προγραμμάτων.

«Περισσότερα από 30 από τα 41 προγράμματα που στηρίζονται από τον ΟΗΕ θα ανασταλούν τις επόμενες εβδομάδες αν δεν βρεθούν επιπλέον πόροι», προειδοποίησε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Ρούπερτ Κόλβιλ σε ενημέρωση από τη Γενεύη.

Ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA), επεσήμανε από την πλευρά του ότι από το 1,35 δισεκατομμύριο δολάρια που είχαν υποσχεθεί οι δωρητές για την Υεμένη στις αρχές Ιουνίου, ποσό χαμηλότερο κατά 1 δισεκατομμύριο από το αιτούμενο, ο ΟΗΕ έχει λάβει μόνο το 47%.

«Αν η Unicef δεν λάβει 30 εκατομμύρια δολάρια ως το τέλος Ιουνίου θα αρχίσει να σταματά την παροχή νερού και υγειονομικών υπηρεσιών σε 4 εκατομμύρια ανθρώπους τον Ιούλιο» τόνισε η Μαρίξι Μερκάδο της Unicef όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ίδια πρόσθεσε ότι η Unicef έχει λάβει μόνο το 10% από τα 53 εκατομμύρια δολάρια που έχει ζητήσει για την αντιμετώπιση της covid-19, με αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ικανότητές της να παρέχει προστατευτικό εξοπλισμό και ιατρικά εφόδια στην Υεμένη.