Νέες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου έρχοναι να προστεθούν σε αυτές του Χουλουσί Ακάρ και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την Αγία Σοφία και τα ελληνοτουρκικά, ρίχνοντας περαιτέρω λάδι στην φωτιά.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV μίλησε για την Αγία Σοφία αλλά και για την την συμφωνία της ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας.

«Η Αγιά Σοφία δεν είναι θέμα άλλων χωρών κόσμου. Είναι θέμα εθνικής κυριαρχίας μας. Μετά την Άλωση έγινε Οθωμανική ιδιοκτησία. Μετά πέρασε σε ιδιοκτησία του Βακουφίου (ιδρυματος) και το 1962 πάρθηκε μια απόφαση πως μπορεί να είναι τζαμί. 567 χρόνια μετά την Άλωση είναι περίεργο να συζητούν κάποιοι σε ποιον ανήκει η Αγία Σοφία και η Κωνσταντινούπολη… Στις 2 Ιουλίου το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει και εμείς θα αποφασίσουμε σύμφωνα με την εθνική μας κυριαρχία. Θα κάνουμε ο τι πει ο λαός μας και το δικαστήριο» είπε ο Τσαβούσογλου.

«Η συμφωνία με την Ιταλία μας συμφέρει»

Ο Τούρκος υπουργός ωστόσο αναφέρθηκε και στην υπογραφή συμφωνίας Ελλάδας-Ιταλίας: «Η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία δεν αφορά το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Στη συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ιταλία όμως η Ελλάδα σε τρία νησιά στην Κεφαλλονιά , στους Στροφάδες και στους Οθωνούς δεν έδωσε πλήρη επήρεια στα νησιά αυτά. Ο Κοτζιάς γι αυτό κατηγόρησε τη συμφωνία αυτή.

Αυτό είναι θετικό για εμάς και μας δίνει δίκαιο για τη συμφωνία μας με τη Λιβύη. Εμείς με τη Λιβύη  ενδέχεται να υπογράψουμε συμφωνία και να κάνουμε βήματα έτσι ώστε να κάνουμε έρευνες και γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα τους» κατέληξε ο τούρκος ΥΠΕΞ.