Την παραίτησή του ανακοίνωσε αιφνιδίως χθες ο πρώτος μαύρος επικεφαλής της αστυνομίας του Τορόντο, της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, λέγοντας ότι θα αποχωρήσει στις 31 Ιουλίου, σχεδόν έναν χρόνο νωρίτερα από αυτό που προβλεπόταν, λίγες μέρες μόνον αφού γονάτισε μαζί με διαδηλωτές που ζητούσαν μεταρρύθμιση της αστυνομίας.

Ο Μαρκ Σόντερς πρόσθεσε ότι προγραμματίζει να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του και ότι ελπίζει επίσης να εργαστεί σε πρωτοβουλίες της κοινότητας που του είναι «πολύ κοντινή και αγαπητή» έπειτα από μια χρονική περίοδο.

Το δημοτικό συμβούλιο του Τορόντο ψήφισε τον Αύγουστο του 2019 για την παράταση της σύμβασης του Σόντερς ως τον Απρίλιο του 2021.

Την περασμένη εβδομάδα ο Σόντερς γονάτισε μαζί με διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την αστυνομική βία και καταδίκαζαν τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, του άοπλου Αφροαμερικανού, ο οποίος πέθανε κατά την σύλληψή του πριν από δύο εβδομάδες από τέσσερις αστυνομικούς στην Μινεάπολη στις ΗΠΑ.

Ο Σόντερς δήλωσε στο δίκτυο της Canadian Broadcasting Corporation την περασμένη εβδομάδα ότι ο θάνατος του Φλόιντ του προκάλεσε έναν «τρομερό πόνο» στο στομάχι.

«Ακόμη με πειράζει», σημείωσε. «Δεν εκπαιδεύονται για να κάνουν αυτό οι δυνάμεις επιβολής του νόμου». 

Ο Σόντερς έχει υπηρετήσει στην Αστυνομική Υπηρεσία του Τορόντο για 37 χρόνια και είναι επικεφαλής της από το 2015.

«Εργαζόμενος στις ανθρωποκτονίες (…) βλέπω πολλά νεαρά μαύρα αγόρια να σκοτώνονται από νεαρά μαύρα αγόρια» δήλωσε χθες επίσης σε δημοσιογράφους. «Οι δυνάμεις επιβολής του νόμου έρχονται αντιμέτωπες με τα συμπτώματα αυτά και θέλω να βοηθήσω στην θεραπεία της ασθένειας».

Ο Σόντερς, ο οποίος υπέφερε από νεφροπάθεια και υπεβλήθη σε μεταμόσχευση το 2017, δήλωσε ότι η υγεία του δεν έπαιξε ρόλο στην απόφασή του να πάρει σύνταξη.

Ο δήμαρχος του Τορόντο Τζον Τόρι δήλωσε ότι ο Σόντερς τον ενημέρωσε για τα σχέδιά του να συνταξιοδοτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

«Θα συνεχίσουμε να βλέπουμε το όφελος από τη δουλειά που έκανε στον εκσυγχρονισμό και την αλλαγή νοοτροπίας για πολλά χρόνια ακόμα» αναφέρει ο Τόρι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.