Βαριά κατηγορία για την Google στην οποία έγινε αγωγή ύψους 5 δισ. δολαρίων για παραβίαση της ανώνυμης περιήγησης.

Σύμφωνα με το Reuters το δικαστήριο της Καλιφόρνια κατατέθηκε η καταγγελία ότι η Google συλλέγει στοιχεία μέσω του Google Analytics και άλλων εφαρμογών, μεταξύ κι αυτών που βρίσκονται στα κινητά τηλέφωνα.

Οι ενάγοντας διεκδικούν το αστρονομικό ποσό των 5 δισ. δολαρίων με την κατηγορία ότι η Google συλλέγει κρυφά πληροφορίες από τους χρήστες, ακόμη κι αν εκείνοι έχουν επιλέξει την ανώνυμη περιήγηση.

«Αυτό βοηθά την Google να μάθει για τους φίλους των χρηστών, τα χόμπι, τα αγαπημένα φαγητά, τις συνήθειες αγορών, ακόμη και όσα αναζητούν στο διαδίκτυο», αναφέρεται στην αγωγή.

Η Google «δεν μπορεί να συνεχίσει να ασχολείται με τη συγκεκαλυμμένη και μη εξουσιοδοτημένη συλλογή δεδομένων από σχεδόν κάθε Αμερικανό με υπολογιστή ή τηλέφωνο», σημειώνεται στην καταγγελία.

Ο Χοσέ Καστανέντα, εκπρόσωπος της Google, ανέφερε ότι: «Δηλώνουμε με σαφήνεια κάθε φορά που ανοίγετε μια νέα καρτέλα ανώνυμης περιήγησης, οι ιστότοποι ενδέχεται να μπορούν να συλλέγουν πληροφορίες σχετικά με τη δραστηριότητα περιήγησής σας».