Οι περισσότεροι Αμερικανοί ψηφοφόροι αντιμετωπίζουν με επιφυλάξεις το σχέδιο του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα για τη μεταρρύθμιση των υπηρεσιών πληροφοριών προκειμένου να περιοριστούν οι παρακολουθήσεις και η καταγραφή τηλεφωνημάτων, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σχεδόν οι επτά στους δέκα (ποσοστό 68%) πιστεύουν ότι η παρακολούθηση των τηλεφώνων από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) θα συνεχιστεί ή θα ενταθεί, με βάση τα στοιχεία της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Rasmussen.

Μόλις το 38% των ερωτηθέντων είπε ότι εμπιστεύεται τον Ομπάμα, την κυβέρνησή του, το Κογκρέσο και τα δικαστήρια για να διασφαλίσουν πως τα προγράμματα παρακολουθήσεων θα τηρούν τις συνταγματικές διατάξεις και θα σέβονται την ιδιωτικότητα. Οι μισοί Αμερικανοί (49%) είπαν ότι δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 1.000 πιθανών ψηφοφόρων και το περιθώριο λάθους της ανέρχεται στο ±3%.

Την Παρασκευή ο πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τις κατασκοπευτικές δραστηριότητες των υπηρεσιών στο εξωτερικό και θα μεταρρυθμίσει το πρόγραμμα συλλογής τηλεφωνικών δεδομένων. Ζήτησε επίσης από τις υπηρεσίες να του προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για τη φύλαξη των δεδομένων αυτών.

Η έκταση της κατασκοπευτικής δραστηριότητας της NSA στις ΗΠΑ και στο εξωτερικό αποκαλύφθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της υπηρεσίας Έντουαρντ Σνόουντεν. Τα έγγραφα που έφερε στη δημοσιότητα ο Σνόουντεν έδειξαν πως η NSA παρακολουθούσε πολλούς ξένους ηγέτες, μεταξύ των οποίων και την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ.