Η Τουρκία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης επειδή διέλυσε μια εκδοτική εταιρία που δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι προπαγάνδιζε υπέρ του ΡΚΚ.

Εκδικάζοντας σήμερα την προσφυγή της εκδοτικής εταιρίας Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş. και του γενικού της διευθυντή Ζουμπεγίρ Περιχάν κατά της Τουρκίας, το Δικαστήριο δικαίωσε τους προσφεύγοντες και καταδίκασε την Τουρκία για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης επειδή προχώρησε στην διάλυση της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι προπαγάνδιζε υπέρ του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ) , το οποίο είναι παράνομο στη Τουρκία, όπου θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση, όπως και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Η υπόθεση ξεκίνησε όταν, ύστερα από έρευνες της τουρκικής αστυνομίας και την κατάσχεση τριών τευχών ενός περιοδικού της εν λόγω εκδοτικής εταιρίας, που θεωρήθηκε ότι παραβίαζαν το νόμο διότι προπαγάνδιζαν υπέρ του ΡΚΚ, το υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου της Τουρκίας ζήτησε, με προσφυγή του στη Δικαιοσύνη, την διάλυση της εκδοτικής εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι οι εκδοτικές δραστηριότητες της στρέφονταν κατά της δημόσιας τάξης.

Η δικαστική απόφαση για την διάλυση της εταιρίας εξεδόθη το 2001 και επικυρώθηκε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της Τουρκίας τον Ιανουάριο του 2003.

Η απόφαση του ΕΔΑΔ προβλέπει ακόμη ότι το τουρκικό κράτος υποχρεούται να καταβάλει 5.000 ευρώ αποζημίωση για ηθική βλάβη στην Mezopotamya Basin Yayin Α.Ş.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.