Το εθνικό σύστημα υγείας της Χιλής βρίσκεται υπό εντεινόμενη πίεση κι έχει φθάσει πλέον «πολύ κοντά στα όριά του», δήλωσε χθες Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής, ο Σεμπαστιάν Πινιέρα, καθώς ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό πλησιάζουν τα 70.000, αφού σημειώνεται αύξησή τους με ραγδαίο ρυθμό τις τελευταίες ημέρες.

Το υπουργείο Υγείας κατέγραψε 3.709 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης το προηγούμενο εικοσιτετράωρο, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 να φθάνει τους 69.102.

Ο αριθμός των ασθενών που έχουν υποκύψει στην COVID-19 έφθασε χθες τους 718.

«Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο όριο διότι έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση των αναγκών και της ζήτησης για ιατρική περίθαλψη, για κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας και συσκευές μηχανικής υποστήριξης της αναπνοής», τόνισε ο Πινιέρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε νοσοκομείο στο Σαντιάγο, όπου καταγράφεται η υψηλότερη συγκέντρωση κρουσμάτων.

Πάνω από 1.000 άνθρωποι εισήχθησαν σε νοσοκομεία εξαιτίας της μόλυνσής τους από τον SARS-CoV-2, σημειώνει η κυβέρνηση της χώρας.

Η Χιλή, η χώρα που κατατάσσεται πρώτη στην παραγωγή χαλκού παγκοσμίως, κατέγραψε το πρώτο κρούσμα μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό στις αρχές του Μαρτίου. Ξεπέρασε τα 50.000 κρούσματα την περασμένη εβδομάδα.

Περίπου το ένα τρίτο του πληθυσμού της Χιλής (≈19 εκατ.) τελεί σε υποχρεωτική καραντίνα, καθώς η κυβέρνηση επέβαλε lockdown στο Σαντιάγο και σε αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις.