Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφηκαν 1.260 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Παρασκευής.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 95.921 θανάτους εξαιτίας της νόσου επί συνόλου περίπου 1,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Παρά αυτούς τους υψηλούς αριθμούς, οι 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια μερική και προοδευτική αποκλιμάκωση των απαγορευτικών μέτρων, διατηρώντας ορισμένους περιορισμούς στις συναθροίσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Βραζιλία: Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων- 1.001 νέοι θάνατοι

Η Βραζιλία ξεπέρασε χθες την Ρωσία σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, έχοντας καταγράψει συνολικά 330.890 περιπτώσεις μολύνσεις του ιού. Πλέον η λατινοαμερικάνικη χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η χώρα κατέγραψε χθες μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.001 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 21.048, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός – κρουσμάτων και θανάτων – είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κινείται αργά στη διεξαγωγή τεστ.

Μεξικό: Νέο ρεκόρ θανάτων σε ένα εικοσιτετράωρο- 479 επιπλέον θύματα

Το Μεξικό κατέγραψε χθες ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού μέσα σε μια μόνο μέρα, με 479 νέα θύματα και με 2.960 επιπλέον κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι αρχές έχουν πλέον καταγράψει συνολικά 62.527 κρούσματα της Covid-19 και 6.989 θανάτους, μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στο Μεξικό στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η προηγούμενη κορύφωση ημερήσιων θανάτων ήταν στις 20 Μαΐου, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν 424 θανάτους.

Ισημερινός: Ξεπέρασαν τους 3.000 οι θάνατοι

Ο Ισημερινός, μία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19, ξεπέρασε χθες το όριο των 3.000 θανάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.

«Δυστυχώς, έχουμε 3.056 ανθρώπους νεκρούς» λόγω κορονοϊού και ο Ισημερινός έχει συνολικά 35.828 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε ο υπουργός σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τα θύματα αυτά, οι αρχές τονίζουν πως άλλοι 1.892 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην Covid-19.

Στην νοτιοδυτική επαρχία Γουάγιας έχει καταγραφεί το 50% των κρουσμάτων όλης της χώρας και η πλειονότητα των θανάτων. Η πρωτεύουσά της, Γουαγιακίλ, έγινε το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με περισσότερες από 9.300 μολύνσεις.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα μέσα Μαρτίου, και επέβαλε, μεταξύ άλλων μέτρων, απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας 15 ωρών καθημερινά.

Μετά από εννέα εβδομάδες, η Γουαγιακίλ ξεκίνησε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων με την επανέναρξη την Τετάρτη ορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Κίνα: Κανένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά μετά τη δημοσιοποίηση επίσημων στοιχείων

Η Κίνα δεν κατέγραψε σήμερα κανένα νέο κρούσμα του νέου κορονοϊού, για πρώτη φορά από τότε που η χώρα ξεκίνησε να δημοσιεύει στοιχεία για την επιδημία τον Ιανουάριο.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Ουχάν, στην κεντρική Κίνα, αλλά η μετάδοση της έχει σταματήσει ουσιαστικά στη χώρα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 83.000 περιπτώσεις μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 4.634 θανατηφόρων.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη, μολύνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, και προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 330.000.

«Πετύχαμε μια σημαντική στρατηγική επιτυχία στην απάντησή μας στην Covid-19», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Μπροστά από 3.000 βουλευτές που φορούσαν μάσκες, ο Λι ωστόσο τόνισε «τη γιγάντια αποστολή» που παραμένει να εκπληρωθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον κόσμο για την πανδημία αποκρύπτοντας το μέγεθος αυτής.

Το Πεκίνο αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι κοινοποιούσε τις πληροφορίες για την επιδημία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες χώρες εγκαίρως.