Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά τους στους Ισραηλινούς και ιδίως στα μέλη της οικογένειας του πρώην πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε σήμερα,  χαρακτηρίζοντας τον θανόντα πολιτικό «έναν ηγέτη που αφιέρωσε τη ζωή του στο κράτος του Ισραήλ». Τα συλλυπητήριά τους εξέφρασαν και ο Φρανσουά Ολάντ και ο Μπιλ Κλίντον.

«Επαναβεβαιώνουμε την απαρασάλευτη δέσμευσή μας υπέρ της ασφάλειας του Ισραήλ και την αφοσίωσή μας στην διαρκή φιλία μεταξύ των δύο κρατών μας και των δύο λαών μας», ανέφερε σε μια σύντομη ανακοίνωσή του ο Ομπάμα.

Ακόμη, ο Αμερικανός πρόεδρος σημείωσε πως η κυβέρνησή του συνεχίζει να προωθεί την ειρήνη και την ασφάλεια για το Ισραήλ επιδιώκοντας να εκπληρωθεί «ο σκοπός» της δημιουργίας «δύο κρατών», του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, τα οποία «θα ζουν πλάι-πλάι ειρηνικά και με ασφάλεια». «Καθώς το Ισραήλ αποχαιρετά τον [πρώην] πρωθυπουργό Σαρόν, μαζί με τον Ισραηλινό λαό τιμούμε την δέσμευσή του στη χώρα μας».

Εξάλλου ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν χαιρέτισε το «πολιτικό θάρρος» που είχε αποδείξει ότι διέθετε ο Σαρόν διατάσσοντας την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα το 2005 και κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να εμπνευστεί από τον «πραγματισμό» του.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ Μάρτιν Νεσίρκι «θα θυμόμαστε [τον Αριέλ Σαρόν] για το πολιτικό θάρρος και την αποφασιστικότητα την οποία απέδειξε εφαρμόζοντας την επώδυνη και ιστορική απόφαση να αποσύρει τους εποίκους και τους Ισραηλινούς εποίκους από τη Λωρίδα της Γάζας».

Αναφερόμενος στις ισραηλινοπαλαιστινιακές διαπραγματεύσεις στις οποίες συμμετέχει «ο διάδοχός του», o Μπενιαμίν Νετανιάχου ο Μπαν «καλεί το Ισραήλ να εμπνευστεί από την κληρονομιά του πραγματισμού [του Σαρόν], για να προσπαθήσει να συμβάλει στην δημιουργία ενός Παλαιστινιακού κράτους ανεξάρτητου και βιώσιμου, στο πλευρό ενός ασφαλούς Ισραήλ», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Καθ’ όλη την διάρκεια μιας ζωής που αφοσίωσε στο Κράτος του Ισραήλ, ο Αριέλ Σαρόν υπήρξε ένας ήρωας για το λαό του, τόσο ως στρατιώτης όσο και ως πολιτικός», συνέχισε ο Νεσίρκι στην ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους του Μπαν. Επισημαίνοντας τη «θλίψη» του ΓΓ του ΟΗΕ για τον θάνατο του Σαρόν, ο Νεσίρκι επισήμανε πως ο Μπαν «επαναλαμβάνει την δέσμευση των Ηνωμένων Εθνών να εργαστούν μαζί με την κυβέρνηση και το λαό του Ισραήλ υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας».

Έναν «σημαντικό παράγοντα στην ιστορία της χώρας του» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τον πρώην πρωθυπουργό του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, ο οποίος απεβίωσε σήμερα το απόγευμα.

«Ο Αριέλ Σαρόν, πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ, ήταν ένας σημαντικός παράγοντας στην ιστορία της χώρας του. Έπειτα από μια μακρά στρατιωτική και πολιτική σταδιοδρομία επέλεξε να στραφεί προς τον διάλογο με τους Παλαιστίνιους», επισήμανε ο πρόεδρος Ολάντ σε σύντομη ανακοίνωσή του.

«Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στον λαό του Ισραήλ», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και η σύζυγός του και πρώην υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι, απέτισαν σήμερα φόρο τιμής στον Σαρόν σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στην οποία υπογράμμισαν ότι ο εκλιπών «έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ».

«Ο Αριέλ Σαρόν έδωσε τη ζωή του στο Ισραήλ, για να του δώσει ζωή, να το υποστηρίξει και να το προστατεύσει και στο τέλος της μακράς του σταδιοδρομίας δημιούργησε ένα νέο πολιτικό κόμμα αφιερωμένο σε μια δίκαιη ειρήνη και σε μια διαρκή ασφάλεια», επισημαίνει στην ανακοίνωση του ζεύγους Κλίντον ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

«Ήταν τιμή μου να εργαστώ μαζί του, να συζητήσω μαζί του και να τον βλέπω πάντα έτοιμο να αναζητήσει τον σωστό δρόμο για την λατρεμένη του χώρα», συνεχίζει ο Μπιλ Κλίντον.

«Η Χίλαρι και εγώ ο ίδιος ενώνουμε τις φωνές μας με τους συμπατριώτες του για να αποτίσουμε φόρο τιμής στη μνήμη του και να εκφράσουμε τα συλλυπητήριά μας στους γιους και στην οικογένειά του», καταλήγει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ στην ανακοίνωση αυτή.

Ο Μπιλ Κλίντον ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1993 ως το 2001, περίοδο κατά την οποία ο Αριέλ Σαρόν είχε καταλάβει πολλά υπουργικά αξιώματα και επίσης ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2000 κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Πλατεία των Τεμενών ο Σαρόν, τότε αρχηγός του κόμματος Λικούντ, η οποία στάθηκε αφορμή για το ξέσπασμα της δεύτερης παλαιστινιακής Ιντιφάντα (2000-2005).

Ο Σαρόν είχε εκλεγεί πρωθυπουργός του Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2001, μερικές εβδομάδες μετά το πέρας της τελευταίας θητείας του προέδρου Κλίντον.