Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν μια μικρή ομάδα στρατιωτικών συμβούλων στη Σομαλία τους τελευταίους μήνες για να βοηθήσουν τη δύναμη της Αφρικανικής Ένωσης που επιχειρεί στη χώρα, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός.

Είναι η πρώτη φορά από το 1993 –όταν δύο ελικόπτερα Blackhaw είχαν καταρριφθεί και 18 αμερικανικοί στρατιώτες είχαν χάσει τη ζωή τους σε μια καταστροφική για τις ΗΠΑ επιχείρηση– που αμερικανικές δυνάμεις αναπτύσσονται στη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής.

«Οι ΗΠΑ εγκατέστησαν μια ομάδα συντονισμού στη Σομαλία για να υποστηρίξουν την αποστολή της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία (Amisom) και τις σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας ώστε να αυξήσουν τις ικανότητές τους και να προωθήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη τη χώρα και την περιοχή», τονίζει, με ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος του κέντρου διοίκησης του αμερικανικού στρατού στην Αφρική, συνταγματάρχης Τομ Ντέιβις.

Η αμερικανική ομάδα που αριθμεί «τουλάχιστον πέντε στρατιώτες» μετέβη τον Οκτώβριο από τον Δεκέμβριο εκτελεί την αποστολή της, δήλωσε αξιωματούχος της άμυνας που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η ομάδα έχει τη βάση της στο αεροδρόμιο του Μογκαντίσου και εργάζεται στο πλευρό της αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης που πολεμά τους ισλαμιστές αντάρτες.

Η Σομαλία είναι σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Οι ισλαμιστές σεμπάμπ συνιστούν ακόμη, σύμφωνα με αναλυτές, το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επανέλθει η ειρήνη στη χώρα.

Υπό την πίεση της δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης, αποστολή της οποίας είναι να υποστηρίξει το σομαλικό στρατό, και μιας αιθιοπικής στρατιωτικής δύναμης, οι σεμπάμπ έχασαν το ένα μετά το άλλο τα προπύργιά τους στην κεντρική και νότια Σομαλία τα τελευταία δυόμισι χρόνια αλλά συνεχίζουν να ελέγχουν μεγάλες αγροτικές περιοχές.

Στις 3 και 4 Οκτωβρίου του 1993, μια μάχη μεταξύ αμερικανών στρατιωτών και σομαλών πολιτοφυλάκων είχε προκαλέσει το θάνατο 18 αμερικανών στρατιωτών και εκατοντάδων Σομαλών. Δύο αμερικανικά μαχητικά ελικόπτερα Blackhaw είχαν καταρριφθεί, ενώ οι αμερικανικές δυνάμεις προσπαθούσαν μάταια να εξοντώσουν τον ισχυρό σομαλό πολέμαρχο Μοχάμεντ Φάραχ Αϊντίντ, ο οποίος έλεγχε το νότο της σομαλικής πρωτεύουσας.