Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν χθες Δευτέρα 759 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού να φθάνει τους 90.309 νεκρούς, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Ο ημερήσιος απολογισμός αυτός συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους των τελευταίων εβδομάδων.

Η χώρα που θρηνεί τους περισσότερους νεκρούς στον πλανήτη εξαιτίας της πανδημίας σε απόλυτο αριθμό καταγράφει επίσης πάνω από 1,5 εκατομμύρια επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της σχολής ιατρικής ως χθες Δευτέρα στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας).

Πάνω από 283.000 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η πολιτεία της Νέας Υόρκης θρηνεί το ένα τρίτο των θανάτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο απολογισμός της πανδημίας στις ΗΠΑ αναμένεται να ανέρχεται σε περίπου 112.000 νεκρούς ως την 6η Ιουνίου, σύμφωνα με τον μέσο όρο 20 επιδημιολογικών μοντέλων που συνήγαγαν ερευνητές του πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης.

Νωρίτερα χθες Δευτέρα, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε μιλώντας σε δημοσιογράφους ότι παίρνει υδροξυχλωροκίνη προληπτικά εναντίον του κορονοϊού, αψηφώντας τις συστάσεις των αμερικανικών υγειονομικών αρχών.

Οι θάνατοι στη Λατινική Αμερική ξεπέρασαν τους 30.000

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού στην περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής έχει πλέον ξεπεράσει τους 30.000, σύμφωνα με τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Στην περιφέρεια αυτή αντιστοιχεί το 9,61% των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 στον πλανήτη, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πρακτορείου, η οποία βασίζεται στις επίσημες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων.

Μεξικό: 155 θάνατοι, 2.414 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 24 ώρες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι τις τελευταίες 24 ώρες κατέγραψε 155 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.414 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τα κρούσματα να ξεπερνούν πλέον τα πενήντα χιλιάδες, την ώρα που οι αρχές ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τα περιοριστικά μέτρα και να επιτρέψουν την επανέναρξη της λειτουργίας επιχειρήσεων που θεωρούνται απαραίτητες, στις οποίες συγκαταλέγονται οι αυτοκινητοβιομηχανίες κοντά στα σύνορα με τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο πίεζε έντονα τελευταία η Ουάσινγκτον.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη μεξικανική επικράτεια ανήλθε σε 5.332 νεκρούς επί συνόλου 51.633 κρουσμάτων μόλυνσης.

Στελέχη του υπουργείου Υγείας του Μεξικού επιμένουν να σημειώνουν πως ο πραγματικός αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης είναι πολύ υψηλότερος, καθώς εκτιμούν πως τα περισσότερα δεν έχουν διαγνωστεί.

Βραζιλία: 674 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι κατέγραψε 674 νέους θανάτους εξαιτίας της COVID-19, ενώ γνωστοποίησε ότι πλέον έχουν επιβεβαιωθεί 254.220 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, κάτι που σημαίνει πως η χώρα ξεπέρασε τη Βρετανία και πλέον κατατάσσεται στην τρίτη θέση ως προς τον αριθμό κρουσμάτων στον πλανήτη, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία.

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής έφθασε χθες τους 16.792 νεκρούς, σύμφωνα με το υπουργείο.

Τα στοιχεία για τους θανάτους δεν σημαίνουν απαραιτήτως πως επήλθαν τις τελευταίες 24 ώρες, αλλά ότι καταχωρίστηκαν στα συστήματά του αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία του κορονοϊού, αλλά διατηρεί την υποστήριξη του σκληρού πυρήνα της βάσης του, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Και αυτό παρότι ο υπουργός Υγείας Νέλσον Τάιχ παραιτήθηκε — ήταν ο δεύτερος επικεφαλής του υπουργείου που εγκατέλειψε τη θέση μέσα σε περίπου ένα μήνα, εν μέσω της πανδημίας.

Ο στρατηγός εν αποστρατεία Εντουάρντου Παζουέλου έχει αναλάβει υπηρεσιακός υπουργός Υγείας και ο Μπολσονάρου δεν μοιάζει να βιάζεται να επιλέξει νέο, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην κυβέρνησή του.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου Υγείας η πολιτεία Σαν Πάουλου συνεχίζεται να είναι αυτή η οποία δέχεται το πιο βαρύ πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας, με 4.823 θανάτους επί συνόλου 63.066 κρουσμάτων μόλυνσης. Η πολιτεία Ρίο ντε Τζανέιρο κατατάσσεται δεύτερη, με 2.852 θανάτους επί συνόλου 26.665 κρουσμάτων μόλυνσης.

Αυστραλία: Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε τους 100 νεκρούς

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στην Αυστραλία έφθασε σήμερα τους 100 νεκρούς, σύμφωνα με την καταμέτρηση μέσων ενημέρωσης της χώρας αλλά και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς με βάση τις ανακοινώσεις των αρχών, με τη θνητότητα στη χώρα να παραμένει θεαματικά χαμηλότερη στη γιγαντιαία χώρα σε σύγκριση με τη βόρεια Αμερική και με την Ευρώπη, παρότι η έκθεση των Αυστραλών στον ιό έγινε νωρίτερα.

Ο 100ός θάνατος εξαιτίας της COVID-19 ήταν αυτός μιας 93χρονης που ζούσε σε γηροκομείο έξω από το Σίδνεϊ, διευκρίνισαν τοπικά ΜΜΕ.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στις αρχές του Μαρτίου, όταν αποφασίστηκε να κλείσουν τα σύνορα και να περιοριστεί δραστικά η ελευθερία κίνησης στο εσωτερικό της χώρας, επέτρεψαν η κατάσταση να παραμείνει συγκριτικά ελεγχόμενη. Οι εκτεταμένες διαγνωστικές εξετάσεις που έγιναν επέτρεψαν να επιβεβαιωθούν περίπου 7.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στο σύνολο του πληθυσμού της Αυστραλίας (25 εκατ.).

Κίνα: 6 κρούσματα μόλυνσης σε 24 ώρες

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας ενημερώθηκε για έξι νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα, έναντι επτά την προηγουμένη.

Τρεις από τις έξι περιπτώσεις ήταν «εισαγόμενες», κατά την ορολογία του κινεζικού υπουργείου Υγείας όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που φθάνουν στην κινεζική επικράτεια από το εξωτερικό έχοντας προσβληθεί από τον κορονοϊό. Και οι τρεις τους εντοπίστηκαν στην Εσωτερική Μογγολία.

Από τα τρία κρούσματα εγχώριας μετάδοσης, δύο εντοπίστηκαν στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν και ένα στη Χουμπέι, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπου έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο νέος κορονοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου.

Δεν καταγράφτηκε νέος θάνατος χθες εξαιτίας της COVID-19, σύμφωνα με το κινεζικό υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα όπου ξεκίνησε ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 82.961 κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.