Η Νέα Ζηλανδία χαλάρωσε λίγο στα τέλη Απριλίου τα περιοριστικά μέτρα που είχε επιβάλει για τον κορονοϊό και μείωσε την προηγούμενη εβδομάδα στο επίπεδο 2 τον συναγερμό στη χώρα λόγω της COVID-19.

Δημόσιοι χώροι, όπως οι παιδικές χαρέςάνοιξαν πάλι, όπως και τα εστιατόρια και τα καφέ που επαναλειτούργησαν τηρώντας αυστηρά τους κανόνες κοινωνικής απόστασης.Τα σχολεία της χώρας άνοιξαν επίσης σήμερα έπειτα από σχεδόν δύο μήνες.

Την Τετάρτη 20 Μαΐου θα εγκαινιαστεί στη χώρα η εφαρμογή «ψηφιακό ημερολόγιο», μέσω του οποίου οι πολίτες θα καταγράφουν τις κινήσεις τους. Η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν είπε ότι τα δεδομένα δεν θα μοιράζονται με κανέναν και θα τα γνωρίζει μόνο ο χρήστης.

«Είναι για την περίπτωση που στο μέλλον βρεθείτε θετικοί στην COVID-19, ώστε να έχετε ένα ημερολόγιο για να σας λέει πού πήγατε». Είναι για εσάς, είναι στη δική σας συσκευή, τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι δικά σας» εξήγησε η Άρντερν στους δημοσιογράφους από το Ουέλινγκτον.

Είκοσι ένας άνθρωποι έχουν πεθάνει από τον κορονοϊό στη Νέα Ζηλανδία από τις 28 Φεβρουάριου, όταν καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στη χώρα, όμως σε γενικές γραμμές έχει αποφύγει, όπως και η γειτονική της Αυστραλία, τη μεγάλη εξάπλωση της πανδημίας αλλά και τους πολλούς θανάτους.

Μέχρι στιγμής τον Μάιο στη χώρα έχουν καταγραφεί μόλις 19 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων να είναι περίπου 1.500, ενώ επτά ξεχωριστές ημέρες αυτό τον μήνα δεν υπήρξε καμία νέα μόλυνση.

Η Νέα Ζηλανδία, που μετρά 5 εκατομμύρια κατοίκους, ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει κανένα νέο κρούσμα του κορονοϊού σήμερα, με τον αριθμό των νέων κρουσμάτων να μειώνεται σταθερά τις τελευταίες εβδομάδες, αφού έφτασε στην κορύφωσή του στις αρχές Απριλίου αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.