Την άμεση κατάπαυση του πυρός στο Νότιο Σουδάν, ζήτησε σήμερα η Κίνα, ο μεγαλύτερος επενδυτής στην πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας.

Το αίτημα της Κίνας έρχεται τη στιγμή που καθυστερεί η έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών για τον τερματισμό της εθνοτικής βίας που έχει κλιμακωθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες. Από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί σχεδόν 200.000.

Το Νότιο Σουδάν, που κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Σουδάν τον Ιούλιο του 2011, μαστίζεται από τις 15 Δεκεμβρίου από μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και ανταρτών, που υποστηρίζουν τον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ, ο οποίος αποπέμφθηκε τον Ιούλιο.

«Η θέση της Κίνας αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στο Νότιο Σουδάν είναι πολύ σαφής. Πρώτα, κάνουμε έκκληση για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και της βίας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι στον πρώτο σταθμό της αφρικανικής περιοδείας του, την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Σουδάν, Όμαρ αλ Μπασίρ έφτασε σήμερα το πρωί στην Τζούμπα, πρωτεύουσα του Νότιου Σουδάν, για να συνομιλήσει με τον ομόλογό του Σάλβα Κιρ.

Χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Σουδάν είχε επαναλάβει ότι η χώρα του επιθυμεί να δει «να συνεχίζεται η πολιτική διαδικασία που έχει στόχο την εξεύρεση μια ειρηνικής λύσης στην κρίση στο Νότιο Σουδάν».