Ένας 80χρονος άνδρας που είχε μολυνθεί με τον ιό H7N9 της γρίπης των πτηνών απεβίωσε στο Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα. Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο στην πόλη αφότου αναφέρθηκαν κρούσματα του ιού εκεί στις αρχές του Δεκεμβρίου.

Ο άνδρας, ο δεύτερος άνθρωπος στο Χονγκ Κονγκ που διαγνώστηκε ότι προσβλήθηκε από τον ιό αυτό, ζούσε στη πόλη Σενζέν της νότιας Κίνας και είχε φάει πουλερικά εκεί, αν και είχε και άλλα προβλήματα υγείας, όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι απεβίωσε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Το πρώτο κρούσμα του ιού H7N9 είχε αναφερθεί ότι προσέβαλε ανθρώπους τον Φεβρουάριο στην ηπειρωτική Κίνα κι έκτοτε έχει προσβάλει τουλάχιστον 139 πρόσωπα στην Κίνα, στην Ταϊβάν και στο Χονγκ Κονγκ, εκ των οποίων έχουν χάσει τη ζωή τους οι 45, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ειδικοί επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει απόδειξη εύκολης μετάδοσης του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μέχρι στιγμής, όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον άνδρα αυτόν εξετάστηκαν και τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά, σύμφωνα με τις αρχές.

Το πρώτο κρούσμα αυτού του ιού της γρίπης των πτηνών είναι μια γυναίκα 36 ετών, μια ινδονήσια οικιακή βοηθός που έκανε συχνά ταξίδια από το Χονγκ Κονγκ στη Σενζέν κι αντιστρόφως.

Μετά τον εντοπισμό του δεύτερου κρούσματος, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ενίσχυσαν τους υγειονομικούς ελέγχους στα σύνορα, αναπτύσσοντας πρόσθετο ειδικευμένο προσωπικό για να ελέγχεται η θερμοκρασία του σώματος των προσώπων που φθάνουν στην πόλη. Τα σημεία ελέγχου στα σύνορα είναι ήδη εξοπλισμένα με συστήματα θερμικής απεικόνισης.