Μέρος του «κινήματος με τα δίκρανα» οργανώνει σήμερα στην Ρώμη μαζική διαδήλωση, σε μια διαμαρτυρία εναντίον της υπερβολικά υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης και της οικονομικής πολιτικής λιτότητας.

Τα μέλη του κινήματος που το αποτελούν οδηγοί φορτηγών, αγρότες, βιοτέχνες, άνεργοι, μικροεπιχειρηματίες, πρόκειται να διαδηλώσουν στην Πλατεία του Λαού (Πιάτσα Ντελ Πόπολο) στις 16:00, ώρα Ελλάδας.

Στην σημερινή κινητοποίηση δεν λαμβάνουν μέρος μέλη του εν λόγω κινήματος από την περιοχή της Βενετίας και την Σικελίας, οι επικεφαλής των οποίων εξέφρασαν φόβους για κλιμάκωση της έντασης.

Οι οργανωτές της κινητοποίησης στην «Πλατεία του Λαού» φιλοδοξούν οι διαδηλωτές να ξεπεράσουν τις τριακόσιες χιλιάδες. Η νομαρχία της Ρώμης προβλέπει ότι δεν πρόκειται να υπερβούν τις είκοσι χιλιάδες.

Στους δρόμους της ιταλικής πρωτεύουσας έχουν αναπτυχθεί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις: πάνω από 2.000 αστυνομικοί και καραμπινιέροι φυλάσσουν τους λεγόμενους «ευαίσθητους στόχους» στο ιστορικό κέντρο της Αιώνιας Πόλης.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόθεση ακροδεξιών οργανώσεων να συμμετάσχουν στην σημερινή κινητοποίηση, με συνθήματα κυρίως κατά του Ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχουν καμία σχέση με τις διεκδικήσεις μας», σχολίασε από την δική του πλευρά ο επικεφαλής του «Κινήματος με τα δίκρανα» της κεντρικής Ιταλίας, ο Ντανίλο Καλβάνι.

Ο δήμαρχος της Ρώμης Ινιάτσιο Μαρίνο, από την μεριά του, άφησε να διαρρεύσει ότι δεν θα επιτραπεί στους διαδηλωτές να κατασκηνώσουν μόνιμα στην «Πλατεία του Λαού», λίγες ημέρες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων.

Στις 17:30 ώρα Ελλάδας, αριστερές οργανώσεις πρόκειται να πάρουν μέρος σε μια «πορεία για το δικαίωμα στην στέγη», με κεντρικό αίτημα να υπάρξει αναστολή των εξώσεων πολιτών λόγω πλειστηριασμών κατοικιών.

Ιταλικά μέσα ενημέρωσης υπογραμμίζουν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις θα καταβάλλουν προσπάθειες να μην έλθουν σε επαφή μέλη ακροδεξιών οργανώσεων με την «πορεία κατά των εξώσεων», για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια σε κεντρικούς δρόμους της Ρώμης.