Ο γερμανικός Τύπος αντιμετωπίζει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Άγκελας Μέρκελ, ως νίκη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και του ηγέτη του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισημαίνοντας και ορισμένες εκπλήξεις σε ορισμένα υπουργεία-κλειδιά.

«Το SPD θέλει να αφήσει τη σφραγίδα του στον δεύτερο αυτόν μεγάλο συνασπισμό. Στη συμφωνία για τη συγκρότησή του και στην σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος τα κατάφερε. Συγχαρητήρια για τη διαπραγμάτευση Ζίγκμαρ Γκάμπριελ», είναι ο τίτλος του κύριου άρθρου της μεγάλης κυκλοφορίας Bild.

Το σύνολο του γερμανικού Τύπου χαιρετίζει την τακτική και την ευφυΐα που επέδειξε ο ηγέτης του SPD, πλέον αντικαγκελάριος και υπεύθυνος του μεγάλου υπουργείου της Οικονομίας και της Ενεργειακής Μετάβασης.

«Mister Universe» είναι ο τίτλος της κεντρο-αριστερής Suddeutsche Zeitung του Μονάχου, σύμφωνα με την οποία ο Γκάμπριελ «έπαιξε σωστά καθ΄όλη τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων».

«Respect», γράφει στο κύριο άρθρο της που τιτλοφορείται «Ο Γκάμπριελ στη Σελήνη», και στο οποίο διαπιστώνει ότι στην έναρξη αυτής της κοινοβουλευτικής περιόδου, για το SPD αυτό που είναι πλέον κυρίαρχο δεν είναι η πικρία για την εκλογική ήττα της 22ας Σεπτεμβρίου, αλλά η υπερηφάνεια που συνδέεται με την επιτυχία του δημοψηφίσματος μεταξύ των υποστηρικτών του για την επικύρωση της συμφωνίας για τη συγκρότηση συνασπισμού με τους συντηρητικούς.

H συντηρητική Die Welt χαιρετίζει επίσης τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ως νικητή των διαπραγματεύσεων. Επειτα από μακρύ και δύσκολο τοκετό, «το βρέφος είναι καλά στην υγεία του, αλλά, δυστυχώς, άσχημο», γράφει η εφημερίδα για τη νέα κυβέρνηση που σχηματίσθηκε στη Γερμανία 84(!) ημέρες μετά τις βουλευτικές εκλογές.

«SPD, σού βγάζουμε το καπέλο» γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung , η εφημερίδα των επιχειρηματικών κύκλων.

Πολλές εφημερίδες εκτιμούν ωστόσο ότι πλέον ο αγώνας για την εξουσία ανάμεσα στην καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο μπορεί επιτέλους να αρχίσει.

Ένα σκίτσο της εφημερίδας Tagesspiegel παριστάνει την Αγγελα Μέρκελ και τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ νεόνυμφους μπροστά στον βωμό να υπόσχονται «να αγαπούν και να τιμούν ο ένας τον άλλο …. μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος», ενώ ο Γκάμπριελ σημαδεύει με πιστόλι τη Μέρκελ, ενώ εκείνη κρατά μαχαίρι.

Οι γερμανικές εφημερίδες σχολιάζουν ορισμένες εκπλήξεις στο νέο κυβερνητικό σχήμα, όπως ο διορισμός μίας γυναίκας, της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο υπoυργείο Αμυνας.

«Οι άνδρες αλλάζουν πάνες, οι γυναίκες γίνονται υπουργοί Αμυνας», είναι το αναχρονιστικό σχόλιο της Bild, η οποία θεωρεί την εξέλιξη «συναρπαστική»!

Ο διορισμός της τουρκικής καταγωγής Γερμανίδας Αϊντάν Ετσογούζ ως υφυπουργού για θέματα Μετανάστευσης χαιρετίσθηκε επίσης από τις γερμανικές εφημερίδες, οι περισσότερες από τις οποίες τής αφιερώνουν πλαίσιο.