Έπειτα από δύο ημέρες που διαπιστωνόταν πτωτική τάση, οι ΗΠΑ κατέγραψαν χθες Τρίτη νέο θλιβερό ρεκόρ, με πάνω από 2.200 επιπλέον θανάτους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, τον πιο βαρύ απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου, δείχνουν τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ενώ ο αριθμός των θυμάτων της ασθένειας COVID-19 είχε υποχωρήσει περί τους 1.500 τόσο την Κυριακή, όσο και τη Δευτέρα, χθες Τρίτη στις ΗΠΑ διαπιστώθηκαν 2.228 νέοι θάνατοι ως τις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου, που ανανεώνονται συνεχώς. Ο αριθμός των θυμάτων της πανδημίας του SARS-CoV-2 έφθασε έτσι τα 25.757 στη χώρα.

Το προηγούμενο ρεκόρ θανάτων μέσα σε ένα 24ωρο (2.108) είχε καταγραφεί την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Το Σαββατοκύριακο, οι ΗΠΑ έγιναν η χώρα του κόσμου που θρηνεί τα περισσότερα θύματα εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, με τον απολογισμό να γίνεται βαρύτερος από αυτούς στην Ιταλία (πάνω από 21.000 νεκροί), στην Ισπανία (πάνω από 18.000) και στη Γαλλία (πάνω από 17.500), κράτη πάντως με πολύ μικρότερους πληθυσμούς.

Από τα τέλη Μαρτίου, οι ΗΠΑ είναι επίσης η χώρα του κόσμου με τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Τη Δευτέρα ξεπεράστηκε το όριο των 600.000 διαγνωσμένων μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Έχουν γίνει περίπου 3 εκατομμύρια διαγνωστικές εξετάσεις στη χώρα.

Επίκεντρο της επιδημίας στην αμερικανική επικράτεια συνεχίζει να είναι η Νέα Υόρκη, όπου πάντως μοιάζουν να επαληθεύονται οι εκτιμήσεις περί επιβράδυνσης της εξάπλωσης: οι εισαγωγές στα νοσοκομεία σημειώνουν πτώση.

Για «αχτίδες φωτός» μίλησε χθες στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί μαζί με το κλιμάκιο που σύστησε για την αντιμετώπιση της κρίσης ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

Η πρόβλεψη για τον αριθμό των νεκρών στις ΗΠΑ, κατά το μοντέλο στο οποίο γίνονται αναφορές συχνότερα (του Institute for Health Metrics and Evaluation, ή IHME) και το οποίο λαμβάνει υπόψη τον τρόπο με τον οποίο εξελίχθηκε η κατάσταση στην Κίνα και στην Ευρώπη, είναι πως θα ανέλθουν γύρω στους 70.000 σε αυτό το πρώτο κύμα της πανδημίας.

Ένας νέος θάνατος και μείωση των νέων κρουσμάτων στην Κίνα

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας κατέγραψε σήμερα μείωση των νέων κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό στην ηπειρωτική Κίνα, όμως η αύξηση των περιπτώσεων μετάδοσης στην κοινότητα στον απώτερο κινεζικό βορρά, στην περιοχή των συνόρων με τη Ρωσία, αποτελεί αιτία ανησυχίας για τις κινεζικές αρχές.

Η Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας κατέγραψε 46 νέα κρούσματα μόλυνσης ως τα μεσάνυχτα της Τρίτης, από 89 μία ημέρα νωρίτερα. Εξ αυτών, τα 36 εντοπίστηκαν μεταξύ ταξιδιωτών που έφθασαν στη χώρα από το εξωτερικό. Μία ημέρα νωρίτερα, ο αριθμός των κρουσμάτων που το υπουργείο αποκαλεί εισαγόμενα ανερχόταν σε 86.

Τα υπόλοιπα δέκα κρούσματα αφορούν περιπτώσεις εγχώριας μετάδοσης του SARS-CoV-2, οκτώ στην επαρχία Χεϊλονγκτζιάνγκ (βορειοανατολικά) και δύο στην Γκουανγκντόνγκ (νότια).

Η Χεϊλονγκτζιάνγκ έχει μετατραπεί στην πρώτη γραμμή της μάχης που δίνει η Κίνα για να αποτρέψει το ξέσπασμα δεύτερου κύματος της πανδημίας, καθώς κινέζοι πολίτες επιστρέφουν με χερσαία μέσα μεταφοράς από τη Ρωσία μολυσμένοι.

Το Πεκίνο έκλεισε τουλάχιστον ένα συνοριακό πέρασμα στην επαρχία.

Νέα κρούσματα μεταξύ ταξιδιωτών που φθάνουν από τη Ρωσία έχουν επίσης καταγραφεί σε άλλες επαρχίες, όπως η βόρεια αυτόνομη περιοχή της Εσωτερικής Μογγολίας καθώς και η Σαγκάη, μεγάλο χρηματοοικονομικό κέντρο.

Κάποια από τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ήταν ασυμπτωματικοί φορείς του κορονοϊού. Δύο από τα νέα κρούσματα στη Χεϊλονγκτζιάνγκ είναι ασθενείς που δεν είχαν εκδηλώσει κανένα σύμπτωμα της ασθένειας COVID-19 ως χθες.

Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων ασυμπτωματικών φορέων του κορονοϊού αυξήθηκε κατά 57 χθες. Ανερχόταν σε 54 την προηγουμένη.

Παράλληλα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως άρχισαν να διενεργούν επιδημιολογική έρευνα σε εννέα επαρχίες, για να εξακριβώσουν την πλήρη έκταση των ασυμπτωματικών μολύνσεων και το επίπεδο ανοσίας στον γενικό πληθυσμό, έγραψε η Ημερησία της Κίνας, εφημερίδα-όργανο του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης στην Κίνα έφθασε χθες τα 82.295.

Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, η χώρα θρηνεί 3.342 θύματα της ασθένειας COVID-19, καθώς χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς, στην κεντρική επαρχία Χουμπέι, στην πρωτεύουσα της οποίας, την Ουχάν, έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο.

Ένας νέος θάνατος, 102 νέα κρούσματα στον Παναμά

Έναν νέο θάνατο εξαιτίας της ασθένειας COVID-19 και 102 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 κατέγραψαν το προηγούμενο 24ωρο οι παναμαϊκές υγειονομικές αρχές, ανακοίνωσε χθες Τρίτη το υπουργείο Υγείας του Παναμά.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα της κεντρικής Αμερικής έφθασε έτσι τους 95 νεκρούς, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί έφθασε τους 3.574, σύμφωνα με τα δεδομένα του υπουργείου.