Την ώρα που ο πρώην αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου καλούσε τους Νοτιοαφρικανούς «να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μαντίμπα», μιλώντας στην επιμνημόσυνη τελετή για τον Νέλσον Μαντέλα στο Σοβέτο, κοντά στο Γιοχάνεσμπουργκ, διαρρήκτες βρήκαν την ευκαιρία και τρύπωσαν στο σπίτι του στο Κέιπ Τάουν.

Ο Ρότζερ Φρίντμαν, ο εκπρόσωπος του βραβευμένου με Νόμπελ Ειρήνης πρώην αρχιεπισκόπου, επιβεβαίωσε ότι το βράδυ της Τρίτης έγινε διάρρηξη, αλλά δεν διευκρίνισε τι ακριβώς κλάπηκε.

Ο 82χρονος Τούτου και η σύζυγός του βρίσκονταν την ώρα εκείνη στο Σοβέτο για την επιμνημόσυνη τελετή του Μαντέλα. «Δεν είμαστε σε θέση να πούμε με ακρίβεια τι πήραν οι κλέφτες», είπε ο Φρίντμαν, καθώς ο Τούτου δεν έχει επιστρέψει ακόμη στο σπίτι του, στο προάστιο Μίλνερτον του Κέιπ Τάουν.

Η τοπική αστυνομία δεν έχει ακόμη επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή.

Ο αρχιεπίσκοπος είχε πέσει θύμα κλοπής και τον περασμένο Αύγουστο. Μάλιστα εκείνη τη φορά βρισκόταν μέσα στο σπίτι και κοιμόταν όταν μπήκαν οι διαρρήκτες, οι οποίοι πρόλαβαν να πάρουν μόνο μερικά μικροαντικείμενα οικιακής χρήσης.

Κλείνοντας την τελετή στη μνήμη του Μαντέλα, το απόγευμα της Τρίτης, ο Τούτου ευλόγησε το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στο στάδιο καταλήγοντας: «Υποσχόμαστε στον Θεό ότι θα ακολουθήσουμε το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα».