Ο δικηγόρος Σαμιουλάχ Αφρίντι εγκατέλειψε το Πακιστάν εξαιτίας απειλών κατά της ζωής του από ισλαμιστές, δήλωσαν συγγενείς του σήμερα.

Ο Αφρίντι, που είναι ο συνήγορος του Πακιστανού ιατρού ο οποίος βοήθησε τις μυστικές υπηρεσίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής να εντοπίσουν τον Οσάμα μπιν Λάντεν, μετέβη στο εξωτερικό διότι εξτρεμιστές απείλησαν να ανατινάξουν το αυτοκίνητό του και να δολοφονήσουν την οικογένειά του, είπε ένας συγγενής του.

«Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε σε ποια χώρα μετέβη, λόγω των απειλών κατά της ζωής του», ανέφερε ο συγγενής του, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί διότι επίσης φοβάται για την ασφάλειά του.

«Οι εξτρεμιστές τον προειδοποίησαν να σταματήσει να συνηγορεί υπέρ του κατηγορούμενου διότι αλλιώς θα αντιμετώπιζε τις συνέπειες», πρόσθεσε.

Ο δικηγόρος Αφρίντι εκπροσωπούσε τον γιατρό Σακίλ Αφρίντι, ο οποίος πραγματοποίησε μια δήθεν εκστρατεία εμβολιασμού για να βοηθήσει τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ να εντοπίσουν τον επικεφαλής της αλ Κάιντα.

Ο δρ. Αφρίντι συνελήφθη αφού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού σκότωσαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν και πήραν μαζί τους τη σορό του το Μάιο του 2011 στην πόλη Αμποταμπάντ.

Η μυστική επιδρομή εξόργισε το Πακιστάν και αποτέλεσε αιτία προστριβών μεταξύ των δύο συμμαχικών κρατών.

Μετά τη σύλληψή του ο δρ. Αφρίντι καταδικάστηκε σε 33 χρόνια κάθειρξη για συμμετοχή στην εξτρεμιστική οργάνωση Λασκάρ ι Ισλάμ, μια κατηγορία που αρνείται ως και σήμερα.

Τον Αύγουστο όμως οι αρχές του Πακιστάν αναίρεσαν την καταδίκη του, με αφορμή διαδικαστικά σφάλματα, διατάσσοντας την διεξαγωγή επαναληπτικής δίκης.

Πλέον ο γιατρός αντιμετωπίζει νέες κατηγορίες, περιλαμβανομένης και της κατηγορίας του φόνου, που αφορά το θάνατο ενός ασθενούς του πριν από οκτώ χρόνια. Η απόφαση για την υπόθεση αυτή αναμένεται να εκδοθεί την 18η Δεκεμβρίου.

Ο Σαμιουλάχ Αφρίντι είναι το δεύτερο μέλος της νομικής ομάδας υπεράσπισης του γιατρού που διαφεύγει έπειτα από απειλές που δέχεται από εξτρεμιστές.