ΟΗΕ: Η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι «λευκή επιταγή» για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

«Ορισμένες χώρες υιοθέτησαν απεριόριστες εξουσίες έκτακτης ανάγκης» σύμφωνα με την Μ. Μπατσελέτ


ΚΟΣΜΟΣ
17:19
09/04/2020
ΟΗΕ: Η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι «λευκή επιταγή» για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
3
loading

Με επικριτικό τρόπο αναφέρθηκε στις «απεριόριστες εξουσίες» που έχουν υιοθετήσει ορισμένες χώρες η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέτ, η οποία υπογράμμισε πως η πανδημία του κορονοϊού δεν πρέπει να αποτελεί «λευκή επιταγή», προκειμένου να καταπατηθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορεί να είναι απαραίτητα, προκειμένου να ανταποκριθούμε σε αυτή την έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας. Αλλά, μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι μια λευκή επιταγή, ώστε να αγνοήσουμε τις υποχρεώσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είπε η Μπατσελέτ με την ευκαιρία μιας διαδικτυακής -της πρώτης στην ιστορία του- συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη.

«Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι απαραίτητα και ανάλογα», πρόσθεσε, για να εκφράσει στη συνέχεια «βαθιά ανησυχία για την υιοθέτηση από ορισμένες χώρες απεριόριστων εξουσιών έκτακτης ανάγκης».

Απέναντι στην πανδημία, που έχει προκαλέσει σχεδόν 100.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνισή της τον Δεκέμβριο στην Κίνα, πολλές χώρες έλαβαν έκτακτα μέτρα, όπως στην Ουγγαρία, όπου πλήρεις εξουσίες αποδόθηκαν στον πρωθυπουργό, Βίκτορ Ορμπάν, προκειμένου να νομοθετεί με διατάγματα στο πλαίσιο μιας απροσδιόριστης διάρκειας κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, η επιδημία χρησιμοποιείται προκειμένου να δικαιολογήσει κατασταλτικές αλλαγές της κοινής νομοθεσίας, που θα παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μετά το τέλος της έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η η ύπατη αρμοστής του ΟΗΕ, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει κάποια χώρα.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «ανησυχία» αναφορικά με τα μέτρα που ελήφθησαν σε ορισμένες περιπτώσεις, προκειμένου να περιοριστεί η ελευθερία των ΜΜΕ και η ελευθερία της έκφρασης, λέγοντας πως η «υποτιθέμενη μάχη κατά της παραπληροφόρησης» κινδυνεύει να χρησιμοποιηθεί για τη φίμωση της αντίθετης άποψης.

«Σε ορισμένες χώρες, έχουμε ήδη δει αναφορές για δημοσιογράφους που τιμωρήθηκαν επειδή αναφέρθηκαν σε έλλειψη μασκών, για επαγγελματίες υγείας που επιπλήχθηκαν επειδή είπαν ότι δεν διαθέτουν μέσα προστασίας και για απλούς πολίτες που συνελήφθησαν επειδή δημοσιοποίησαν μηνύματα για την πανδημία στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης», είπε η Μπατσελέτ σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, υπενθυμίζοντας πως «η άσκηση κριτικής δεν είναι έγκλημα».

Η πρώην πρόεδρος της Χιλής κάλεσε όλες τις κυβερνήσεις να «αυξήσουν σημαντικά την πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες και στατιστικές» για την πανδημία και υπογράμμισε πως «η διαφάνεια είναι πρωταρχικής σημασίας και μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις υγειονομικής κρίσης».

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένες χώρες, οργανώσεις και ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, εξέφρασαν αμφιβολίες για τους κινεζικούς αριθμούς.

Τέλος, η Μπατσελέτ κάλεσε τις χώρες να προστατεύσουν τα πιο ευάλωτα στην υγειονομική κρίση τμήματα του πληθυσμού, όπως οι κρατούμενοι, οι φτωχοί, οι γυναίκες και οι μετανάστες. «Αν δεν τεθεί υπό έλεγχο, η πανδημία κινδυνεύει να δημιουργήσει ακόμη μεγαλύτερες ανισότητες», δήλωσε και επανέλαβε την έκκλησή της για μια ελάφρυνση των διεθνών κυρώσεων που πλήττουν χώρες όπως το Ιράν.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
  1. avatar Τέρμα

    Όλες οι κατακτήσεις χρόνων, του εργατοκοσμου, άρχισαν να εξαφανιζοντε. Θα είναι προσωρινά; Θα φανεί σύντομα.

  2. avatar Σε εμάς αναφέρεται

    Έχουν υπόψη τους την Ελλάδα του Μητσοτάκη, του Άδωνη και του Βορίδη... Την Ουγγαρία του Ορμπάν...

  3. avatar NX EL

    Είπε η απάτη αρμοστεία του οργανισμού ηλιθίων εθνών

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει