Οι Ουκρανοί πυροσβέστες πάλεψαν με τις φλόγες από το Σάββατο για να σβήσουν δύο δασικές πυρκαγιές σε περιοχή κοντά στο παλιό πυρηνικό εργοστάσιο του Τσέρνομπιλ.

Οι υπηρεσίες Έκτακτης Ανάγκης της χώρας ανέφεραν ότι οι φωτιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όπως αναφέρει το Time.

Ο επικεφαλής της Κρατικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Επιθεώρησης, Yehor Firsov, ανέφερε ότι τα επίπεδα της ραδιενέργειας στην περιοχή είναι σημαντικά υψηλότερα από το κανονικό, κάτι που διέψευσαν κρατικές Αρχές.

«Υπάρχουν κακά νέα – η ραδιενέργεια είναι πάνω από το επιτρεπτό στο επίκεντρο της φωτιάς» έγραψε ο Firsov σε ανάρτησή του στα social media. Στην ανάρτηση συμπεριλαμβανόταν και ένα βίντεο με τον μετρητή Geiger που έδειχνε ότι η ραδιενέργεια ήταν 16 φορές πάνω από το όριο.

Όπως αναφέρει ο Guardian, η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων της Ουκρανίας ωστόσο αναφέρει ότι δεν υπάρχει πλέον ανησυχία και οι μετρήσεις στα μεγάλα αστικά κέντρα, με πρώτο το Κίεβο, την πρωτεύουσα της χώρας, περί τα 100 χλμ. νοτίως του Τσέρνομπιλ, δεν παρουσιάζουν καμία μεταβολή από το κανονικό.

Υπάρχει παγκόσμια ανησυχία για την κατάσταση στο Τσέρνομπιλ, λόγω της δραματικής ιστορίας και του γνωστού πυρηνικού δυστυχήματος στο εργοστάσιο το 1986, οπότε και ένα νέφος ραδιενεργό σκέπασε μεγάλο μέρος της Ευρώπης.

Η περιοχή κοντά στο εργοστάσιο μετά το ατύχημα είναι αρκετά αραιοκατοικημένη, 200 άνθρωποι ωστόσο έχουν παραμείνει εκεί παρά τις αντίθετες οδηγίες.

Η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχικά σε μια δασική έκταση 20 εκταρίων (200 στρεμμάτων) εντός της Αποκλεισμένης Ζώνης.

Το Κίεβο κινητοποίησε 2 πυροσβεστικά αεροπλάνα,, ένα ελικόπτερο και περίπου 100 πυροσβέστες για να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά.

Την Κυριακή το πρωί, η φωτιά δεν έκαιγε εμφανώς και καμία αύξηση στη ραδιενέργεια δεν είχε εντοπιστεί στον αέρα, σύμφωνα πάντα με τις αναφορές της υπηρεσίας.

Ωστόσο, το Σάββατο η αυξημένη ραδιενέργεια σε μερικές περιοχές οδήγησε σε δυσκολίες αντιμετώπισης της πυρκαγιάς, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ασφάλεια των κατοίκων.

Οι φωτιές είναι συχνό φαινόμενο στα δάση κοντά στο απενεργοποιημένο πια εργοστάσιο ενέργειας, όπως αναφέρει το βρετανικό Μέσο.