Τρεις φορές πιο μολυσματικός από τον ιό της γρίπης είναι ο νέος κορονοϊός, σύμφωνα με ειδικό εντατικολόγο, ο οποίος προειδοποιεί πως ένας ασθενής με κορονοϊό μπορεί να τον μεταδώσει όχι σε άλλους 14, όπως η γρίπη, αλλά σε ακόμα 59.000 ανθρώπους.

Ο Δρ Hugh Montgomery, καθηγητής Ιατρικής Εντατικής Θεραπείας στο University College London, τονίζει πως ο Covid-19 είναι τρεις φορές πιο μεταδοτικός από τη συνηθισμένη γρίπη και υπογραμμίζει τη σημασία της κοινωνικής απομόνωσης για να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του ιού.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Independent, ο Montgomery δήλωσε: «Η συνηθισμένη γρίπη, εάν την κολλήσω, θα μολύνω 1,3 με 1,4 ανθρώπους- εάν μπορούσε να γίνει μια τέτοια υποδιαίρεση. Κι αν εκείνοι τη μεταδώσουν σε άλλους τόσους, κι αυτοί γίνει δέκα φορές, θα είμαι υπεύθυνος για 14 κρούσματα γρίπης. Ο κορονοϊός είναι πολύ μεταδοτικός, κι έτσι ο κάθε ασθενής τον μεταδίδει σε άλλους τρεις ανθρώπους. Κι αυτοί οι τρεις σε άλλους τρεις. Αν αυτό συμβεί δέκα φορές, θα είμαι υπεύθυνος για τη μόλυνση 59.000 ανθρώπων» καθώς η εξάπλωση παίρνει τη μορφή ντόμινο.

Ο Δρ Montgomery προειδοποίησε και όσους είναι δυσαρεστημένοι και αγνοούν τις οδηγίες της βρετανικής κυβέρνησης για την κοινωνική απομόνωση.

«Δεν θα χρυσώσω το χάπι, θα είναι άσχημα, θα είναι φρικτά για πολλούς- αλλά θα είναι ένας μικρός αριθμός ανθρώπων που θα αρρωστήσουν και ένα ακόμα μικρότερο ποσοστό εκείνων θα χρειαστεί ΜΕΘ και μπορούμε να σώσουμε τις ζωές πολλών εξ αυτών» τόνισε.

«Αλλά σας παρακαλώ να θυμάστε πως έχουμε περισσότερες πιθανότητες να βοηθήσουμε τους ασθενείς εάν έχουμε αρκετά κρεβάτια και προσωπικό και εξοπλισμό. Κι αν είστε τόσο ανεύθυνοι ώστε να λέτε πως δεν σας νοιάζει αν κολλήσετε γρίπη, θυμηθείτε πως δεν είστε μόνο εσείς το θέμα, είμαστε όλοι».