Ο δήμαρχος της Μόσχας έδωσε τη Δευτέρα εντολή στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και στους ασθενείς να μείνουν στα σπίτια τους ή να πάνε στο εξοχικό τους για να περιορισθεί η διάδοση της Covid-19.

«Από τις 26 Μαρτίου έως τις 14 Απριλίου, οι Μοσχοβίτες άνω των 65 ετών ή αυτοί που πάσχουν από χρόνια νοσήματα (…) θα είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τον κατ’οίκον περιορισμό», αναφέρει ο Σεργκέι Σομπιάνιν σε ανακοίνωσή του στην ιστοσελίδα του, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Όμως, αν έχετε τη δυνατότητα, το καλύτερο είναι να πάτε στην ντάτσα, πολύ περισσότερο που ο καιρός αναμένεται να είναι πιο ζεστός τις επόμενες ημέρες», συμβούλευσε.

Το μέτρο θα ισχύσει για τους ασθενείς με διαβήτη, άσθμα, καρκίνο, νεφρικά προβλήματα ή αυτούς που έχουν υποστεί καρδιακά ή εγκεφαλικά επεισόδια, διευκρίνισε ο δήμαρχος, χωρίς να κάνει λόγο για ενδεχόμενες κυρώσεις.

«Αν εργάζεσθε, σας ζητώ να μην πάτε να εργασθείτε, με εξαίρεση τους υπευθύνους και τους εργαζομένους των οποίων η παρουσία είναι ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των επιχειρήσεων», πρόσθεσε ο Σεργκέι Σομπιάνιν.

Από τους ηλικιωμένους και αρρώστους, που θα τεθούν σε περιορισμό, θα ζητηθεί να μην επισκέπτονται «κανέναν δημόσιο χώρο» και να πηγαίνουν σε καταστήματα ή στο νοσοκομείο «μόνο σε περίπτωση ανάγκης».

Εν είδει αποζημίωσης, η δημοτική αρχή της Μόσχας προτείνει μια βοήθεια 4.000 ρουβλίων (περίπου 46 ευρώ) που θα καταβληθεί σε δύο δόσεις.

Στη Ρωσία, πολλοί άνθρωποι που έχουν ξεπεράσει τη ηλικία συνταξιοδότησης είναι υποχρεωμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται εξαιτίας των πολύ χαμηλών συντάξεων.

Ντοκιμαντέρ με τίτλο «Καραντίνα αλά ρωσικά»

Εν τω μεταξύ ο διάσημος Ρώσος σκηνοθέτης Αντρέι Κοντσαλόφσκι σχεδιάζει να γυρίσει ντοκιμαντέρ για την κατάσταση που επικρατεί στην χώρα εξαιτίας του κορονοϊού, με τίτλο «Καραντίνα αλά ρωσικά». Για τον σκοπό αυτό παρακαλεί τους συμπατριώτες του να γράψουν βιντεοκλίπ στα οποία θα απαντούν στις ερωτήσεις που ο ίδιος θα θέτει.

«Φίλοι, ο κόσμος αλλάζει μπροστά στα μάτια μας. Είμαι βέβαιος ότι θα χρειασθεί χρόνος για να συνειδητοποιήσουμε όλα όσα γίνονται αυτή τη στιγμή. Θα ήταν όμως ασυγχώρητο λάθος να μην προσπαθήσω να καταγράψω αυτές τις αλλαγές.

Σκέφθηκα να γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ-έρευνα, στο οποίο έδωσα προς το παρόν τον τίτλο ‘Καραντίνα αλά ρωσικά’. Γι’ αυτό σας παρακαλώ να γίνεται συνδημιουργοί μου» γράφει ο Ρώσος σκηνοθέτης.

Ο Κοντσαλόφσκι προτείνει στους συμπατριώτες του να γυρίσουν μικρά βιντεοκλίπ με τις απαντήσεις που θα δίνουν σε μερικά ερωτήματα, τα οποία ο ίδιος σταδιακά θα ανεβάζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στα πρώτα ερωτήματα ο Κοντσαλόφσκι καλεί τους συμπατριώτες του να σκεφθούν σε τι διαφέρει η καραντίνα στην Ρωσία από την καραντίνα στις άλλες χώρες ή να σκεφθούν «ποια παράλογη αγορά» έκαναν αυτή την περίοδο.