Δεκάδες Παλαιστίνιοι πρόσφυγες από τη Συρία που κρατούνται σε ένα αστυνομικό τμήμα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου ξεκίνησαν σήμερα απεργία πείνας, σε μια προσπάθεια να τραβήξουν την προσοχή του κόσμου στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) επιβεβαίωσε ότι 52 Παλαιστίνιοι της Συρίας αρνήθηκαν να δεχτούν το φαγητό που τους προσφέρει μια φιλανθρωπική οργάνωση στο αστυνομικό τμήμα όπου κρατούνται. Μεταξύ των κρατουμένων περιλαμβάνονται οκτώ γυναίκες και 21 παιδιά.

«Δεν θα φάμε μέχρι να πεθάνουμε ή μέχρι να μας επιτρέψουν να πάμε σε όποια χώρα μας δεχτεί», είπε ένας 52χρονος, μιλώντας τηλεφωνικά στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει στην Ύπατη Αρμοστεία να καταγράψει τους Παλαιστίνιους της Συρίας ως πρόσφυγες και να τους δώσει την “κίτρινη κάρτα” με την οποία θα αποκτήσουν προσωρινή άδεια παραμονής. Ως αποτέλεσμα, εκατοντάδες από αυτούς κρατούνται σε αστυνομικά τμήμα καθώς δεν έχουν πού να πάνε.

Ένας άλλος Παλαιστίνιος, στο μήνυμα που έστειλε ανέφερε: «Κάνουμε έκκληση στη διεθνή κοινότητα. Αναζητούμε μια ασφαλή χώρα που θα προστατεύσει και θα φροντίσει τα παιδιά και τις γυναίκες μας».

Τους τελευταίους μήνες οι αιγυπτιακές αρχές έχουν συλλάβει περίπου 1.500 Σύρους πρόσφυγες και οι 1.200 από αυτούς «υποχρεώθηκαν να φύγουν», σύμφωνα με την οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όσοι είχαν συριακά διαβατήρια έγιναν δεκτοί σε προσφυγικούς καταυλισμούς σε άλλες χώρες της περιοχής. Οι Παλαιστίνιοι, που δεν έχουν τη συριακή υπηκοότητα, δεν είχαν καμία άλλη εναλλακτική λύση παρά μόνο να μείνουν επ’ αόριστον στα αστυνομικά τμήματα ή να βρουν τρόπο να επιστρέψουν στη Συρία.