Έφεση σκοπεύει να ασκήσει η ισπανική κυβέρνηση έπειτα από τη δικαστική απόφαση για το ναυάγιο του Prestige.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν είναι δυνατόν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες για τη βύθιση του πλοίου το 2002, το οποίο προκάλεσε μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα στα ανοικτά της βορειοδυτικής περιφέρειας της Γαλικίας και μόλυνε 2.000 χλμ. της ακτογραμμής.

Επιπλέον, το δικαστήριο αθώωσε τους τρεις ναυτικούς, αν και ο πλοίαρχος Απόστολος Μαγκούρας καταδίκασε σε εννέα μήνες φυλάκιση για μία μικρότερη κατηγορία και συγκεκριμένα διότι δεν είχε υπακούσει στις εντολές των ισπανικών αρχών για ρυμούλκηση του πλοίου στα ανοιχτά.

Ωστόσο, ο Ρουίθ-Γκαγιαρδόν δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα ασκήσει έφεση εναντίον της απόφασης αυτής διότι δεν καθιστά κανέναν υπεύθυνο για την κάλυψη των οικονομικών ζημιών, οι οποίες έχει υπολογιστεί ότι υπερέβησαν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η κυβέρνηση πρόκειται επίσης να αναλάβει άλλα μέτρα νομικού χαρακτήρα για να λάβει αποζημίωση από τη ναυτιλιακή και την ασφαλιστική ευκαιρία και προσφεύγοντας κατά παντός υπευθύνου βάσει του αστικού δικαίου.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιφέρειας της Γαλικίας Αλμπέρτο Νούνιεθ Φεϊχό, η κυβέρνησή του επιδιώκει να λάβει αποζημίωση μέχρι του ποσού που κατέβαλε για την διαδικασία απορρύπανσης των ακτών μετά το ναυάγιο του Πρεστίζ.