Ο στρατός αναπτύχθηκε σήμερα στην πρωτεύουσα της Λιβύης μετά τις φονικές συγκρούσεις με υπόβαθρο τις εντάσεις ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Τρίπολης και πολιτοφυλακών της Μισράτα, ενώ οι τελευταίες έλαβαν διαταγή να αναδιπλωθούν.

Οι αρχές της Μισράτα έδωσαν προθεσμία 72 ωρών στους πολιτοφύλακές τους για να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, η οποία έχει σχεδόν παραλύσει από την Παρασκευή εξαιτίας επεισοδίων που συνδέονται με την παρουσία των πολιτοφυλακών, που αψηφούν την κεντρική εξουσία και σπέρνουν την αναρχία στη χώρα, καθώς δεν υπάρχουν επαγγελματική αστυνομία και επαγγελματικός στρατός.

Η σύντομη απαγωγή του υπαρχηγού της λιβυκής υπηρεσίας πληροφοριών, του Μουστάφα Νόα, έκανε φανερή την αδυναμία του κράτους απέναντι σ’ αυτές τις πολιτοφυλακές που έχουν δημιουργηθεί πάνω σε περιφερειακές ή ιδεολογικές βάσεις.

Ο Νόα, ο οποίος είχε απαχθεί χθες, Κυριακή, απελευθερώθηκε σήμερα ανακοίνωσε μια πηγή στους κόλπους των υπηρεσιών πληροφοριών χωρίς να κάνει γνωστές λεπτομέρειες αυτού του επεισοδίου.

Δεκάδες τεθωρακισμένα του στρατού αναπτύχθηκαν σήμερα στη λιβυκή πρωτεύουσα, έγινε γνωστό από δημοσιογράφους και αυτόπτες μάρτυρες.

Στρατιώτες πάνω σε τεθωρακισμένα κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης σχηματίζοντας με τα δάχτυλα το σήμα της νίκης, ενώ αυτοκινητιστές εξέφραζαν τη χαρά τους με κορναρίσματα.

Αυτή η έκτακτη ανάπτυξη του λιβυκού στρατού, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο του σχηματισμού του, πραγματοποιείται με οδηγίες του υπουργείου Άμυνας, ενώ έχει αυξηθεί η ένταση ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες της Μισράτα και της Τρίπολης.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν την Παρασκευή, όταν μια πολιτοφυλακή από τη Μισράτα, που είναι εγκατεστημένη στη συνοικία Γάργουρ της νότιας Τρίπολης, άνοιξε πυρ εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών που ζητούσαν την αποχώρησή της από την πρωτεύουσα. Σε αντίποινα, ένοπλοι επιτέθηκαν στο επιτελείο της πολιτοφυλακής της Μισράτα και οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 43 ανθρώπους ενώ περισσότεροι από 450 τραυματίσθηκαν, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας.

Το Σάββατο, άλλοι πολιτοφύλακες από τη Μισράτα επιχείρησαν να ενισχύσουν τους συντρόφους τους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν νέα επεισόδια στην είσοδο της Τρίπολης.

Έπειτα από τη σχετική ηρεμία που επικράτησε χθες, τα βίαια επεισόδια επεκτάθηκαν σήμερα στη Βεγγάζη, όπου ο στρατιωτικός κυβερνήτης της πόλης διέφυγε απόπειρας δολοφονίας κατά την οποία σκοτώθηκε ένας από τους συντρόφους του ενώ ένας άλλος τραυματίσθηκε σοβαρά.

Τα επεισόδια της Παρασκευής, τα πιο αιματηρά που έχουν σημειωθεί στην Τρίπολη μετά την επανάσταση του 2011 που ανέτρεψε τον Μουάμαρ Καντάφι, έχουν εξάψει την οργή των κατοίκων της πρωτεύουσας, οι οποίοι συμμετείχαν σήμερα μαζικά σε μια δεύτερη ημέρα απεργιακής κινητοποίησης.

Η πρωτεύουσα και τα προάστιά της έχουν σχεδόν παραλύσει.

Το Τοπικό Συμβούλιο της Τρίπολης (αντίστοιχο της δημαρχίας) είχε καλέσει σε τριήμερη γενική απεργία από χθες, Κυριακή, «σε ένδειξη πένθους» και αλληλεγγύης προς τις οικογένειες των θυμάτων.

Τα πανεπιστήμια της Τρίπολης ανακοίνωσαν επίσης σήμερα ότι δεν θα γίνουν μαθήματα ολόκληρη την εβδομάδα σε ένδειξη πένθους, μετέδωσε το πρακτορείο LANA.