Η ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία, η οποία έχει αναβληθεί επανειλημμένα, θα αρχίσει στις 12 Δεκεμβρίου στη Γενεύη, έγραφε σήμερα η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν.

Επικαλούμενη διπλωματική πηγή στο Παρίσι, η εφημερίδα τονίζει ότι ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ενημέρωσε τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς ότι ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν θα ανακοινώσει στις 25 Νοεμβρίου πως η διάσκεψη Γενεύη 2 θα αρχίσει στις 12 Δεκεμβρίου.

Την ίδια ώρα στην κεντρική Δαμασκό, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και 22 τραυματίστηκαν από οβίδες και δύο βόμβες που εξερράγησαν κοντά στο ιστορικό τέμενος των Ομεϊάδων. Οι επιθέσεις σημειώθηκαν στην κεντρική οδό Μάρνταμ Μπεκ και στη συνοικία Καλάσα, που βρίσκονται γύρω από το τέμενος και την πολυσύχναστη αγορά Χαμιντίγια, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SANA, το οποίο απέδωσε τις επιθέσεις σε αντάρτες.

Η αντιπολίτευση πλανάται όταν ζητεί την αποχώρηση από την εξουσία του Μπασάρ αλ Άσαντ στο τέλος της ειρηνευτικής διάσκεψης, δήλωσε σήμερα ο σύρος υπουργός Ενημέρωσης Ομράν αλ Ζόχμπι.

«Όσοι ονειρεύονται ότι πηγαίνουν στη Γενεύη για να τους παραδοθούν τα κλειδιά της Δαμασκού είναι ανόητοι, χωρίς πολιτικό βάρος, δεν καταλαβαίνουν τίποτε από πολιτική και τρέφουν ψευδαισθήσεις», πρόσθεσε ο υπουργός. «Συνομιλίες θα διεξαχθούν στη διάρκεια της Γενεύης 2 στη βάση της ανακοίνωσης που δημοσιοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου του 2012 (στη λεγόμενη Γενεύη 1). Πρόκειται για ένα σαφές κείμενο με ακριβείς όρους και προκαθορισμένο πλαίσιο».

Ο υπουργός πρόσθεσε παράλληλα ότι ο συριακός στρατός σημειώνει πρόοδο έναντι του μετώπου της τρομοκρατίας στο σύνολο του συριακού εδάφους. «Η κατάσταση στο πεδίο της μάχης άλλαξε», τόνισε αναφερόμενος στις πρόσφατες νίκες που κατήγαγε ο στρατός έναντι των ανταρτών, κυρίως στη βόρεια επαρχία Χαλέπι όπου έθεσε υπό τον έλεγχο του πολλά προπύργια των ανταρτών.

Ύστερα από δύο ημέρες διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη, ο Συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι συμφωνεί να μετάσχει στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις υπό τον όρο ο σύρος πρόεδρος να παραδώσει την εξουσία και να αποκλειστεί από κάθε μεταβατικό στάδιο.

Στις 5 Νοεμβρίου ο διεθνής μεσολαβητής Λαχντάρ Μπραχίμι και αντιπροσωπείες ρώσων και αμερικανών διαπραγματευτών δεν είχαν καταφέρει να ορίσουν ημερομηνία για τη Γενεύη 2, στόχος της οποίας είναι καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για να διαπραγματευτούν αντιπροσωπείες του συριακού καθεστώτος και της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή σύγκρουση που σοβεί στη χώρα εδώ και τουλάχιστον δυόμισι χρόνια και να τερματιστεί ο εμφύλιος πόλεμος που έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 120.000 ανθρώπων, σύμφωνα με μια συριακή μη κυβερνητική οργάνωση.