Τα «πρόσωπα» της Ελλάδας από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή είναι το θέμα του “Διεθνούς Ελληνικού Συνεδρίου Νόστος 2013”, που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 έως τις 28 Νοεμβρίου, στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Όπως επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η «ψυχή» του συνεδρίου, πρόεδρος της Οργάνωσης Ελληνικού Πολιτισμού “Νόστος”, δρ. Χριστίνα Τσαρδίκος, σημαντικό είναι ότι θα συμμετάσχουν στις εργασίες καθηγητές από την Αργεντινή και γειτονικές χώρες, που ασχολούνται με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος, αλλά δεν είναι Έλληνες.

Τόνισε, δε, ότι πέρα από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό, σημαντική είναι και η προσφορά της σύγχρονης Ελλάδας, στη λογοτεχνία, την τέχνη, την ιατρική και σε άλλες επιστήμες.

Μεταξύ των ειδικότερων θεμάτων που θα συζητηθούν στο συνέδριο είναι η οικονομική κρίση, οι γυναίκες της Ελλάδας, η τέχνη του ηθοποιού στο αρχαίο ελληνικό θέατρο, η βυζαντινή εικονογραφία, η γλώσσα και η γραφή στον «Φαίδρο» του Πλάτωνα, ο Καβάφης, ο Ελύτης και ο Καζαντζάκης, η Μαρία Κάλλας, αλλά και η ελληνική μετανάστευση στην Αργεντινή.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, φοιτητές του τμήματος Σχεδίου Μόδας του πανεπιστημίου Μπελγκράνο θα παρουσιάσουν γυναικεία ενδύματα για καθημερινή χρήση, που σχεδίασαν και έραψαν, επηρεασμένοι από ελληνικές παραδοσιακές στολές. Οι νέοι είχαν έρθει σε επαφή με τις παραδοσιακές στολές τον Απρίλιο, μέσα την έκθεση που διοργάνωσε ο “Νόστος”.

Η Οργάνωση Ελληνικού Πολιτισμού «Νόστος», λειτουργεί σε εθελοντική βάση και έχει ως στόχο εθελοντικά να προωθήσει το ελληνικό στοιχείο, στην μακρινή Αργεντινή. Έχει διοργανώνει άλλα δύο διεθνή συνέδρια, τρεις λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, με συμμετοχή συγγραφέων απ’ όλο τον κόσμο, πολιτιστικά ταξίδια στην Ελλάδα για Αργεντίνους καλλιτέχνες, μαθήματα ελληνικών, παρουσιάσεις σε σχολεία και πανεπιστήμια.