Το 61% των ιταλών επιθυμεί να συνεχίσει το έργο της η κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον κεντροαριστερό πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα, ανεξάρτητα του αν την 27η Νοεμβρίου η γερουσία της Ρώμης ψηφίσει την αποπομπή του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το σώμα, όπως προκύπτει από δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε η εταιρία Ipsos για την εκπομπή Ballarò του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου Rai Tre.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης σε περίπτωση που ο Μπερλουσκόνι εκπέσει του αξιώματός του τάχθηκε μόνον το 27% των ερωτηθέντων, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν διαμορφώσει ή δεν δήλωσαν την άποψή τους.
Στην πρόθεση ψήφου, η κεντροαριστερή συμμαχία είδε πάντως το προβάδισμά της επί της κεντροδεξιάς να συρρικνώνεται στο 0,7%.

Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 30,4%, η Νέα Φόρτσα Ιτάλια του Μπερλουσκόνι ένα 26,3%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο 21,4%, η κεντρώα Επιλογή Πολιτών 3,7% η Λέγκα του Βορρά 3,5% και 3,4% τόσο το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία όσο και η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση Κέντρου.

Οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς συγκεντρώνουν συνολικά ποσοστό 34,2% ενώ η κεντροδεξιά συμμαχία 33,5%.

Στις τάξεις της συντηρητικής παράταξης ένα 53% θεωρεί ότι ο Μπερλουσκόνι συνεχίζει να έχει τις περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει επικεφαλής της κεντροδεξιάς. Την ίδια άποψη εξέφερε το 53% του συνόλου των ερωτηθέντων, ενώ το 22% υπέδειξε ως πιθανότερο επόμενο ηγέτη της κεντροδεξιάς τον Αντζελίνο Αλφάνο, νυν αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Λέτα.

Σε ό,τι αφορά τα δυο «ισχυρά ονόματα της κεντροαριστεράς» -τον πρωθυπουργό Λέτα και τον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ματέο Ρέντσι- η ίδια δημοσκόπηση της Ipsos κατέδειξε ότι το 46% των ιταλών θεωρεί πιο αξιόπιστο τον Λέτα και το 42% τον Ρέντσι.

Στο ερώτημα «ποιος θα ήταν ο καλύτερος υποψήφιος πρωθυπουργός της κεντροαριστεράς» ο Ρέντσι διατηρεί προβάδισμα με 49% έναντι ενός 40% του Λέτα.