Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες ότι μειώνουν τον αριθμό των Κινέζων πολιτών που έχουν άδεια εργασίας στα μεγάλα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ εντός των ΗΠΑ, καθώς διαμαρτύρονται κατά της πολιτικής «εκφοβισμού και παρενοχλήσεων του Πεκίνου εναντίον των δημοσιογράφων».

Οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι οι επιθέσεις κατά της ελευθερίας του λόγου στην Κίνα είναι χειρότερες σε σύγκριση με την κατάσταση πριν από δέκα χρόνια, ενώ η σημερινή κατάσταση συγκρίνεται με την κατάσταση που επικρατούσε στην Σοβιετική Ένωση κατά την κορύφωση του Ψυχρού Πολέμου.

Η Κίνα καταδίκασε σήμερα την μείωση που ανακοινώθηκε του αριθμού των Κινέζων δημοσιογράφων που έχουν διαπίστευση στις ΗΠΑ, απειλώντας παράλληλα να λάβει μέτρα αντιποίνων, τα οποία δεν διευκρίνισε, κατά της Ουάσινγκτον.

Σε απάντηση στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στον ξένο Τύπο στην Κίνα, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι το προσωπικό πέντε μέσων του Πεκίνου στις ΗΠΑ θα μειωθεί από 160 κινέζους δημοσιογράφους σε 100 από τις 13 Μαρτίου.

Το μέτρο αυτό που ανακοινώθηκε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ελήφθη δύο εβδομάδες μετά την απόφαση της Κίνας να απελάσει τρεις δημοσιογράφους της αμερικανικής εφημερίδας Wall Street Journal (WSJ). Ωστόσο η Ουάσινγκον σημείωσε ότι ελήφθη για να «αποκατασταθεί μια ισορροπία η οποία είχε καθυστερήσει πολύ» μεταξύ των δύο χωρών.