Το Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) κατέληξαν σήμερα σε έναν οδικό χάρτη σχετικά με τον έλεγχο των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης, με την ευκαιρία της επίσκεψης στη χώρα του επικεφαλής της υπηρεσίας.

Βάσει της συμφωνίας αυτής το Ιράν θα προσφέρει στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «ελεγχόμενη πρόσβαση» σε ένα ορυχείο ουρανίου και στο εργοστάσιο βαρέως ύδατος του Αράκ.

Η συμφωνία υπεγράφη από τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ Γιουκίγια Αμάνο και τον επικεφαλής της υπηρεσίας ατομικής ενέργειας του Ιράν Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, μία ημέρα αφού το Ιράν και η Ομάδα 5+1 (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης στη Γενεύη.

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, το Ιράν θα προσφέρει στην ΙΑΕΑ πληροφορίες για ερευνητικούς αντιδραστήρες που τυχόν θα κατασκευάσει στο μέλλον, πληροφορίες που αφορούν στην ταυτοποίηση των 16 τοποθεσιών που έχουν επιλεγεί για την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων και θα δώσει διευκρινίσεις για προηγούμενες αναφορές του σχετικά με τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου.

Η ΙΑΕΑ και το Ιράν συμφώνησαν να «ενισχύσουν τη συνεργασία και τον διάλογο με στόχο να διασφαλιστεί η αποκλειστικά ειρηνική φύση του πυρηνικού προγράμματος της χώρας», αναφέρει μια κοινή ανακοίνωση των δύο πλευρών που διανεμήθηκε στη Βιένη.

«Προβλέπεται ότι η συνεργασία του Ιράν θα περιλαμβάνει την παροχή προς την ΙΑΕΑ εγκαίρως πληροφοριών σχετικά με τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις και σχετικά με την εφαρμογή των μέτρων διαφάνειας», προσθέτει η ανακοίνωση.

Όπως δήλωσε ο Σαλεχί στους δημοσιογράφους, το Ιράν δέχθηκε «εθελοντικά» να γίνουν επιθεωρήσεις «στο εργοστάσιο του Αράκ και στο ορυχείο (ουρανίου) Γκασίν», κοντά στην Μπαντάρ Αμπάς.

Οι επιθεωρήσεις αυτές αποτελούν την πρώτη φάση του οδικού χάρτη που θα διαρκέσει τρεις μήνες και «έχει στόχο να ενισχυθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Στις επόμενες φάσεις, οι ειδικοί μας και αυτοί της ΙΑΕΑ θα συζητήσουν άλλα θέματα, κυρίως αυτά που δεν έχουν άμεση σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα», σημείωσε ο Σαλεχί.

Ο Αμάνο χαιρέτισε αυτή την «πολύ σημαντική» συμφωνία, όμως υπογράμμισε ότι μένουν «πολλά να γίνουν».