Για το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία μίλησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τονίζοντας ότι ήδη 18.000 μετανάστες τα έχουν ήδη περάσει κι αναμένεται να φτάσουν σήμερα τα 25.000-30.000.

«Περίπου 18.000 μετανάστες έχουν ήδη περάσει και σήμερα ο αριθμός θα είναι 25.000 με 30.000 και δεν θα κλείσουμε τις πόρτες μας διότι η ΕΕ πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος, σημειώνοντας ότι «λέμε εδώ και καιρό ότι δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε τέτοιους αριθμούς προσφύγων. Μας υποσχεθήκατε βοήθεια, αλλά δεν κάνετε όποτε, οπότε ανοίξαμε χθες τα σύνορά μας».

Παράλληλα, ο Ερντογάν μίλησε και για την επικοινωνία που είχε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν για το θέμα της Συρίας:

«Είπα στον Πούτιν: “Τι κάνετε εκεί κάτω; Αν θέλετε να εγκαταστήσετε μία βάση, κάντε το, αλλά φύγετε από τον δρόμο μας”».

Επιπλέον, ο Ερντογάν επεσήμανε ότι «το συριακό ζήτημα δεν είναι σε καμία περίπτωση (στρατιωτικό) στοίχημα ή επιθυμία να επεκτείνουμε τα σύνορά μας. Πήγαμε εκεί όχι έπειτα από πρόσκληση του (Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ) Άσαντ, αλλά έπειτα από πρόσκληση του συριακού λαού. Και μέχρι ο λαός να μας ζητήσει να φύγουμε, δεν θα αποχωρήσουμε από εκεί. Είπα στον Πούτιν: “Άφησέ μας πρόσωπο με πρόσωπο με το (συριακό καθεστώς) και θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο”».