Συνολικά 33 άνδρες των ένοπλων δυνάμεων της Τουρκίας σκοτώθηκαν στον αεροπορικό βομβαρδισμό που εξαπέλυσαν εναντίον τους συριακές κυβερνητικές δυνάμεις χθες Πέμπτη στην επαρχία Ιντλίμπ, δήλωσε ο κυβερνήτης της τουρκικής επαρχίας Χατάι, ο Ραχμί Ντογάν, ο οποίος είχε κάνει λόγο νωρίτερα για 29 απώλειες.

Ο Ντογάν πρόσθεσε ότι ουδείς από τους δεκάδες άλλους τούρκους στρατιωτικούς που τραυματίστηκαν βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Την ίδια ώρα, ο Οργανισμός του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού προς το παρόν δεν εξετάζει το ενδεχόμενο επίκλησης του Άρθρου 5, περί συλλογικής άμυνας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον κράτους-μέλους του, μετά τον αεροπορικό βομβαρδισμό των συριακών ενόπλων δυνάμεων ο οποίος στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 33 τούρκους στρατιωτικούς στην Ιντλίμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους η πρεσβεύτρια των ΗΠΑ στο NATO Κέι Μπέιλι Χάτσινσον.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης προς Παρασκευή ο Ραχμί Ντογάν, ο κυβερνήτης της επαρχίας Χατάι της Τουρκίας, που γειτονεύει με την Ιντλίμπ, έκανε λόγο για 33 νεκρούς στις τάξεις του στρατού της Τουρκίας στην επίθεση που εξαπέλυσαν συριακά αεροσκάφη.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αυτή είναι νέα εξέλιξη. Είναι σημαντική εξέλιξη· και βρισκόμαστε σε συμμαχία με την Τουρκία», σημείωσε η Χάτσινσον. Ωστόσο, πρόσθεσε η Αμερικανίδα, «δεν γίνεται λόγος για το Άρθρο 5 [περί συλλογικής άμυνας] αυτή τη στιγμή».

Έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν

Σε ανακοίνωση των υπηρεσιών του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον διευθυντή επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν, η Άγκυρα προτρέπει τη διεθνή κοινότητα να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην Ιντλίμπ.

Σύμφωνα με τον Αλτούν, η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να «ανταποδώσει» στις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις το πλήγμα που δέχθηκε με «τον ίδιο τρόπο» και «όλοι οι γνωστοί» στόχοι στην περιοχή δέχονται πυρά από την τουρκική πολεμική αεροπορία, το πυροβολικό και άλλα χερσαία στοιχεία.

Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε την επίθεση του «συριακού καθεστώτος» και της Ρωσίας σε Τούρκους στρατιώτες

Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε τα «αεροπορικά πλήγματα [που εξαπέλυσαν] αδιακρίτως το συριακό καθεστώς και η σύμμαχός του Ρωσία» στην Ιντλίμπ χθες σκοτώνοντας 33 τούρκους στρατιωτικούς και απηύθυνε έκκληση για «αποκλιμάκωση».

Ο Στόλτενμπεργκ συνομίλησε χθες βράδυ με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, κράτους-μέλους του NATO, ενημέρωσε εκπρόσωπος της συμμαχίας.

«Καταδίκασε τη συνέχιση των αεροπορικών πληγμάτων που γίνονται αδιακρίτως από το συριακό καθεστώς και τη σύμμαχό του Ρωσία στην επαρχία της Ιντλίμπ και κάλεσε (τη Δαμασκό και τη Μόσχα) να σταματήσουν την επίθεσή τους, να τηρήσουν το διεθνές δίκαιο και να υποστηρίξουν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για να εξευρεθεί ειρηνική λύση», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του NATO Οάνα Λουνγκέσκου.

Ακόμη, ο Στόλτενμπεργκ «παρότρυνε όλα τα μέρη να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση αυτής της επικίνδυνης κατάστασης και να αποφύγουν την περαιτέρω επιδείνωση της φοβερής ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή», πρόσθεσε η ίδια.

Τουλάχιστον 33 τούρκοι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε αεροπορικό βομβαρδισμό χθες στην επαρχία Ιντλίμπ. Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι ανταποδίδει το πλήγμα σφυροκοπώντας τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή «όλες» τις «γνωστές» θέσεις του συριακού στρατού στην περιοχή, εντείνοντας τις ανησυχίες περί μείζονος κλιμάκωσης.

Reuters: Η Τουρκία ανοίγει τα σύνορά της για τους πρόσφυγες

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο προσφυγικό καθώς όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Reuters τούρκος αξιωματούχος τόνισε πως στο εξής η Τουρκία δεν θα εμποδίζει τους Σύρους πρόσφυγες να περνάνε στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η δήλωση αυτή έγινε με την πρόβλεψη της άμεσης άφιξης προσφύγων από το Ιντλίμπ όπου βρίσκονται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και η υπηρεσία μετανάστευσης δεν θα στέκεται εμπόδιο σε όσους πρόσφυγες από τη Συρία επιθυμούν να συνεχίζουν την πορεία τους δια ξηράς και θαλάσσης κάτι που ουσιαστικά «διαλύει» τη συμφωνία που έχει κάνει η γειτονική χώρα με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τον περιορισμό των ροών.