Ολοκληρωτικά απορρίπτει το Ισράηλ πιθανή συμφωνία της Ομάδας των 5+1 χωρών με το Ιράν με αντικείμενο το πυρηνικό του πρόγραμμα, και δεν θα δεσμεύεται από μια τέτοια συμφωνία, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος μετέφερε, σύμφωνα με το Reuters, δήλωση του Νετανιάχου πως η συμφωνία που βρίσκεται υπό επεξεργασία θα έθαβε «την πιθανότητα μιας ειρηνικής επίλυσης»

Ο Νετανιάχου συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι για τρίτη φορά μέσα σε δύο ημέρες, με το Ιράν να παραμένει ψηλά στην ατζέντα.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Γενεύη όπου βρίσκονται σε εξέλιξη οι συνομιλίες της Ομάδας των 5+1 χωρών (Γαλλία, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανίας)με το Ιράν. Σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι δεσμεύτηκε
να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει τις διαφορές ενώ στην Ελβετία αναμένεται να μεταβεί και ο Γάλλος ομόλογός του Λοράν Φαμπιούς, σύμφωνα με πηγή που μίλησε στο πρακτορείο Reuters, κάτι που δείχνει πως είναι πιθανό οι διαπραγματεύσεις να οδηγούν σε συμφωνία.

«Είναι υπό συζήτηση ένα μεταβατικό κείμενο και ο υπουργός πιστεύει πως αποτελεί σημαντικό βήμα», τόνισε διπλωματική πηγή, προσθέτοντας πως θα γίνει συνάντηση σε επίπεδο υπουργών στη Γενεύη για να συζητηθούν οι εξελίξεις.

Οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως οι δυτικές δυνάμεις θα εξετάσουν το ενδεχόμενο χαλάρωσης ορισμένων από των οικονομικών κυρώσεων που ε΄χουν επιβληθεί στο Ιράν εάν η χώρα κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος ενώ το Ισραήλ ζητεί οι κυρώσεις να διατηρηθούν μέχρι η Τεχεράνη να παύσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου.