Η αρένα του Κολοσσαίου ήταν μία από τις πιο σκληρές και βάρβαρες της ανθρώπινης ιστορίας.

Σήμερα μπορεί να μας φαίνεται σκληρή η «μάχη» των αθλητών, για παράδειγμα, στο αμερικανικό ποδόσφαιρο, όμως δε συγκρίνεται με τίποτα με αυτά που συνέβαιναν στην αρχαία Ρώμη.

Ορισμένες από τις αναμετρήσεις ήταν τόσο άγριες… που έχουν μείνει στην ιστορία!

1. Ελέφαντας τυφλώνει ρινόκερο
Όταν ακούει κανείς τη λέξη Κολοσσαίο, αμέσως σκέφτεται τους μονομάχους. Όμως οι μάχες ανάμεσα σε ζώα ήταν επίσης δημοφιλή θεάματα. Πριν από την εποχή του αυτοκράτορα Κλαυδίου, υπάρχουν μαρτυρίες για μια μάχη ανάμεσα σε έναν ελέφαντα και ένα ρινόκερο, κατά την οποία ο πρώτος τύφλωσε το δεύτερο με ένα σπασμένο δόρυ που σήκωσε με την προβοσκίδα του!

2. Η μάχη του Carpophorus
Ο Carpophorus είχε σκοτώσει μια φορά σε μια μάχη 20 άγρια ζώα, ανάμεσα στα οποία λιοντάρια, αρκούδες, λεοπαρδάλεις κ.ά. αναφέρει έρευνα του mentalfloss.com.

3. Η τελευταία μάχη του στρατιώτη Flamma
Αυτό θα πει αντοχή. Ο στρατιώτης Flamma αγαπούσε τόσο πολύ την αρένα, που απέρριψε τέσσερις φορές προτάσεις για την απελευθέρωσή του. Ο σύριος στρατιώτης πάλεψε σε 33 μάχες προτού τελικά αφήσει την τελευταία του πνοή στην αρένα του Κολοσσαίου σε ηλικία 30 ετών.

4. Ο σαδιστής Δομιτιανός
Έχει μείνει στην ιστορία ως ένας από τους πιο αδίστακτους αυτοκράτορες. Ο σαδισμός του Δομιτιανού «αποκαλύφθηκε» στο Κολοσσαίο, το οποίο φρόντισε να «εξοπλίσει» με καλύτερα καθίσματα και άλλες πολυτέλειες. Ο ίδιος αντιμετώπιζε τις αναμετρήσεις με… θανάσιμη σοβαρότητα! Μια φορά αφού άφησε τον κόσμο να χλευάσει έναν άλλοτε αγαπημένο μονομάχο, τον έριξε στο κέντρο της αρένας και άφησε να τον… κομματιάσει μια αγέλη σκύλων.

5. Η θρυλική ναυμαχία του Τίτου
Μερικές φορές το Κολοσσαίο… πλημμύριζε, προκειμένου να γίνει αναπαράσταση ναυμαχιών. Σε μία από αυτές, σύμφωνα με τον ιστορικό Δίωνα Κάσσιο: «Ο Τίτος γέμισε την αρένα με νερό… έβαλε μάλιστα και ανθρώπους μέσα στα πλοία. Στη ναυμαχία συμμετείχαν 3.000 άντρες».