Ένας διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης σκοτώθηκε στη Συρία, όπου είχε μεταβεί εθελοντικά για να υπερασπιστεί ένα σιιτικό τέμενος στη Δαμασκό, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης στην νοτιοανατολική επαρχία Κερμάν Μοχαμάντ Τζαμαλιζαντέχ σκοτώθηκε πρόσφατα από «ουαχαμπίτες τρομοκράτες», ανέφερε το πρακτορείο χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες.
Η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Ο Τζαμαλιζαντέχ ήταν βετεράνος του πολέμου Ιράν-Ιράκ (1980-1988) και στη συνέχεια είχε εργαστεί σε μονάδες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου. Στη Συρία μετέβη ως εθελοντής για να υπερασπιστεί το τέμενος Σαγίντα Ζάιναμπ στα νότια προάστια της Δαμασκού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στην περιοχή γύρω από το τέμενος, όπου σύμφωνα με τους σιίτες φέρεται να ενταφιάστηκε η εγγονή του προφήτη Μωάμεθ, σημειώνονται σφοδρές μάχες.

Η κηδεία του Τζαμαλιζαντέχ θα γίνει αύριο Τρίτη στην Κερμάν, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας.
Δυτικοί διπλωμάτες πιστεύουν ότι το Ιράν, σύμμαχος του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, προσφέρει βοήθεια δισεκατομμυρίων δολαρίων καθώς και άγνωστο αριθμό στρατιωτικών συμβούλων στη Συρία.

Η λιβανέζικη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ έχει παραδεχθεί ότι μαχητές της πολεμούν στο πλευρό των δυνάμεων του Άσαντ, όμως η Τεχεράνη διαψεύδει ότι στρατεύματά της παίρνουν μέρος στις μάχες στη Συρία.

«Όπως έχουμε πει πολλές φορές στο παρελθόν, το Ιράν δεν έχει τάγματα στη Συρία, όπου είναι παρόντες μόνο σύμβουλοι οι οποίοι μεταφέρουν την αμυντική τους εμπειρία στους υπερασπιστές της χώρας αυτής», δήλωσε ο στρατηγός Ραμαζάν Σαρίφ, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών της Επανάστασης.