Εγκλωβισμένοι παραμένουν πάνω 3.500 επιβάτες αλλά και πλήρωμα στο «Diamond Princess», το οποίο εδώ και δέκα μέρες βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω του κορωνοϊού.

O τηλεοπτικός σταθμός Open εξασφάλισε την αποκλειστική μαρτυρία της Ελληνομερικανίδας δικηγόρου Catherine Codecas και του συζύγου της, οι οποίοι είναι επιβάτες του συγκεκριμένου κρουαζιερόπλοιου.

Το ζευγάρι περνά ώρες αγωνίας καθώς όπως περιγράφουν η καμπίνα τους μοιάζει με φυλακή.

«Έχεις δεσμοφύλακα. Οι ιαπωνικές αρχές μας λένε ότι αυτό πρέπει να κάνουμε. Οι υγειονομικές αρχές ανέβηκαν στο πλοίο και άρχισαν να μας περνούν έναν – έναν από «κόσκινο». Δεν αφήνεις το δωμάτιό σου. Αυτός είναι ο κόσμος σου για δύο εβδομάδες. Οπότε μετράω αντίστροφα. Λέω στον εαυτό μου ότι άλλη μία μέρα πέρασε και θα μπορέσω να φύγω από το πλοίο» λέει η δικηγόρος.

Ο σύζυγός της Mathew Smith υποστηρίζει πως «αδιαμφισβήτητα υπάρχει η αίσθηση του περιορισμού. Δεν έχουμε επαφή με άλλους επιβάτες και το πλήρωμα που φέρνει στην καμπίνα μας το φαγητό και άλλα αντικείμενα φοράει εξοπλισμό ασφαλείας.

Το ζευγάρι επέλεξε να μην μπει στο αεροσκάφος που θα μεταφέρει στις ΗΠΑ τους Αμερικανούς επιβάτες για να μην ξαναπεράσει τη διαδικασία της καραντίνας αλλά και να προστατευτεί από τον ιό.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταλαβαίνουμε ότι θέλουμε να φύγουν. Έχουν πολύ μικρότερη καμπίνα από τη δική μας. Η δική μας έχει πρόσβαση σε μπαλκόνι, οπότε μπορούμε να αναπνεύσουμε καθαρό αέρα» προσθέτει ο Smith.

Τέλος από την πλευρά της η Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος καταλήγει λέγοντας πως «έχω ήδη αρχίσει να προγραμματίζω ένα ταξίδι στα ελληνικά νησιά, γιατί θέλω να δω από πού κατάγονται οι παππούδες μου».