Πανικόβλητοι πολίτες στο Χονγκ Κονγκ έχουν κατακλύσει τα σούπερ μάρκετ αγοράζοντας μαζικά χαρτί υγείας την ώρα που η κυβέρνηση προειδοποιεί ότι οι φήμες που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για ελλείψεις στην πόλη πλήττουν τη μάχη για την καταπολέμηση του φονικού νέου κοροναϊού.

Βίντεο που περιήλθαν στην κατοχή του AFP δείχνουν πελάτες με καροτσάκια του σούπερ μάρκετ γεμάτα από χαρτιά υγείας να σχηματίζουν μεγάλες ουρές στα ταμεία και κάποιους να διαπληκτίζονται.

Άλλα προϊόντα που αγοράζουν μαζικά οι πελάτες των σούπερ μάρκετ στο Χονγκ Κονγκ είναι το ρύζι και τα ζυμαρικά.

Τα πλάνα και οι φωτογραφίες από τα ράφια που άδειασαν από χαρτί υγείας προκάλεσαν την έκκληση της κυβέρνησης να σταματήσουν οι πολίτες να αγοράζουν πανικόβλητοι μαζικά προϊόντα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Ως απάντηση στις διάφορες φήμες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα ότι υπάρχουν ελλείψεις αγαθών όπως ρύζι και χαρτί υγείας και που προκάλεσαν πανικό στους καταναλωτές που έσπευσαν να αγοράσουν, ακόμη και χάος, εκπρόσωπος της κυβέρνησης σήμερα εξέφρασε την λύπη του για την κακόβουλη ενέργεια της διασποράς φημών όταν η πόλη δίνει μάχη κατά της νόσου και καταδίκασε αυτούς που διασπείρουν κακοπροαίρετα αυτές τις φήμες», ανέφερε η ανακοίνωση.

Ενώ το Χονγκ Κονγκ έχει κλείσει τα περισσότερα από τα χερσαία σύνορά του με την ηπειρωτική Κίνα, απ΄όπου ξεκίνησε το ξέσπασμα του κοροναϊού, η μεταφορά φορτίων δεν έχει επηρεαστεί, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

«Υπάρχουν επαρκή αποθέματα βασικών τροφίμων, περιλαμβανομένου ρυζιού και ζυμαρικών. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί το καταναλωτικό κοινό», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ο Χάρολντ Γιπ, ο ιδρυτής της Mil Mill, μιας εταιρείας ανακύκλωσης χαρτιού που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε στο AFP ότι μόνο την Τετάρτη η εταιρεία δέχτηκε περισσότερες από 100 κλήσεις από πολίτες σχετικά με το χαρτί υγείας.

Το δίκτυο RTHK μετέδωσε ότι το χαρτί υγείας και το ρύζι σε ένα σούπερ μάρκετ της συνοικίας Γουαντσάι, το οποίο ανεφοδιάστηκε πλήρως στη διάρκεια της νύχτας, εξαφανίστηκαν από τα ράφια μέσα σε μόλις 30 λεπτά από τη στιγμή που άνοιξε το κατάστημα σήμερα το πρωί.

Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Wellcome ανακοίνωσε ότι οι φήμες για ελλείψεις είναι ανυπόστατες.

Ο κοροναϊός έχει ήδη αφήσει πίσω του 563 νεκρούς στην Κίνα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας σήμερα Πέμπτη.

Το Χονγκ Κονγκ έχει καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ανάμεσά τους και ένα νεκρό.

Η πλειονότητα αυτών που έχουν μολυνθεί προέρχεται από την ηπειρωτική Κίνα.

Αλλά τις τελευταίες ημέρες έχουν κορυφωθεί τα κρούσματα σε πολίτες που δεν είχαν ταξιδέψει στην ηπειρωτική Κίνα, γεγονός που προκαλεί ανησυχία ότι αυξάνεται η μετάδοση του ιού σε τοπικό επίπεδο.

Η προσκείμενη στο Πεκίνο επικεφαλής του Χονγκ Κονγκ, η Κάρι Λαμ, δέχεται αυξανόμενες πιέσεις να κλείσει το σύνορο με την Κίνα, κάτι το οποίο εκείνη διστάζει να κάνει με το αιτιολογικό ότι θα είναι οικονομικά καταστροφικό και μεροληπτικό.

Χθες ωστόσο ανακοίνωσε ότι όποιος εισέρχεται από την κινεζική ενδοχώρα από το Σάββατο θα τίθεται υποχρεωτικά σε δύο εβδομάδες καραντίνα.

Η Ινδονησία προειδοποιεί για πλήγμα 4 δισ. δολαρίων στον τουρισμό της

Η Ινδονησία πρόκειται να χάσει 4 δισ. δολάρια σε έσοδα από τον τουρισμό εάν υλοποιηθεί το χειρότερο σενάριο και τα προβλήματα στα ταξίδια από την Κίνα συνεχιστούν για έναν ολόκληρο χρόνο λόγω της επιδημίας του νέου ιού, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Τουρισμού.

Για τον βασικό τουριστικό προορισμό, το νησί του Μπαλί, έχουν ήδη γίνει περίπου 10.000 ακυρώσεις έως τα τέλη του περασμένου μήνα, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τουρισμού του Μπαλί.

«Είχαμε δύο εκατομμύρια (Κινέζους) επισκέπτες πέρυσι με μέση δαπάνη 1.400 δολάρια ανά άφιξη», δήλωσε ο Γουισνουτάμα Κουσουμπάντιο σε συνέντευξη Τύπου.

«Με την αρνητική τάση που καταγράφεται στους τουρίστες από άλλες χώρες, η ζημιά θα είναι ακόμα πιο σημαντική. Θα χάσουμε 4 δισ. δολάρια».

Ο υπουργός δήλωσε ότι συνάγει συμπεράσματα για το σύνολο του έτους, παρά τις αβεβαιότητες αναφορικά με τον ιό, διότι οι κρατήσεις για τις θερινές διακοπές, που κανονικά αυτή την εποχή έχουν ήδη ξεκινήσει, είναι χαμηλές.

Οι αρχές της Ινδονησίας έχουν πει ότι αναμένουν μικρό συνολικά οικονομικό αντίκτυπο παρά το πλήγμα στον τουρισμό, καταδεικνύοντας τη σχετικά μικρή συνεισφορά του κλάδου στην οικονομία. Τα ταξίδια και ο τουρισμός αντιστοιχούσαν στο 6% του ΑΕΠ της Ινδονησίας το 2018, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού.