Ένα τρίτο πλοίο που μεταφέρει 150 μετανάστες αναμένεται να φτάσει σήμερα στις Συρακούσες. Σύμφωνα με τα ιταλικά Μέσα, οι μετανάστες εξακολουθούν να βρίσκεται στα ανοιχτά και περιμένουν να μεταφερθούν με σκάφη του λιμενικού στις ιταλικές ακτές.

Ανάμεσα στους μετανάστες που διασώθηκαν το βράδυ στις Συρακούσες, είναι μια γυναίκα που γέννησε ένα μικρό κορίτσι κατά την διάρκεια του ταξιδιού.

Μόλις έφτασαν στις ακτές, τόσο η μητέρα όσο και το βρέφος διακομίστηκαν σε νοσοκομείο, μαζί με άλλη μία ετοιμόγεννη γυναίκα που επέβαινε στο σκάφος από το οποίο διασώθηκαν οι μετανάστες.

Η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σχεδόν καθημερινή ροή πλεούμενων με επίδοξους μετανάστες τις τελευταίες εβδομάδες.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα 366 άνθρωποι πνίγηκαν σε ένα ναυάγιο στα ανοικτά του νησιού Λαμπεντούζα, όπου χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά φθάνουν κάθε χρόνο.

Η τραγωδία αυτή, μετά την οποία ακολούθησε άλλο ένα ναυάγιο στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στη Λαμπεντούζα και στη Μάλτα, με τουλάχιστον 38 νεκρούς, ώθησε τη Ρώμη και τη Βαλέτα να ζητήσουν μετ’ επιτάσεως τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να προληφθούν περισσότεροι θάνατοι μεταναστών.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμένει θεατής, εάν ενεργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο θα πεθάνει μαζί με αυτές τις εκατοντάδες ανθρώπους», σχολίασε ο Ενρίκο Λέτα, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, μιλώντας στο κοινοβούλιο της χώρας του πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη και την Παρασκευή στην οποία αναμένεται να συζητηθεί η κρίση που προκαλεί το κύμα μετανάστευσης.

«Η καμπάνα χτυπάει για όλους, για την ενωμένη Ευρώπη και για κάθε ένα από τα κράτη μέλη της ξεχωριστά, περιλαμβανομένων ακόμη και αυτών που απέχουν πολύ από την Μεσόγειο», επισήμανε ο Λέτα.