Το διεθνές αεροδρόμιο Adolfo Suarez-Barajas στη Μαδρίτη, στην Ισπανία, έκλεισε τον εναέριο χώρο του τη Δευτέρα, μετά από αναφορές για πιθανή παρουσία drone.

Όπως αναφέρει το RT, οι Αρχές προειδοποίησαν για πιθανές καθυστερήσεις μέχρι να τεθεί η κατάσταση υπό έλεγχο.

Η Enaire, η μητρική εταιρεία του ισπανικού αερομεταφορέα AENA, είχε προηγουμένως επισημάνει την πιθανή παρουσία drone στο άμεσο περιβάλλον του αεροδρομίου ως αιτία πιθανών καθυστερήσεων στις πτήσεις.

Η ίδια Αρχή ανακοίνωσε ότι οι καθυστερήσεις στα δρομολόγια σημειώθηκαν μετά τις αναφορές από δύο πιλότους που έκαναν λόγο για την ύπαρξη drones κοντά στο αεροδρόμιο, που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της Μαδρίτης.

Σύμφωνα με πηγές, όλα τα αεροσκάφη προς απογείωση κρατήθηκαν στο έδαφος ενώ οι εισερχόμενες πτήσεις εξετράπησαν προς άλλα αεροδρόμια. Συγκεκριμένα μέχρι στιγμής, συνολικά 17 πτήσεις έχουν εκτραπεί από το αεροδρόμιο της ισπανικής πρωτεύουσας: 7 στη Βαλένθια, 3 στη Βαρκελώνη, 2 στο Αλικάντε, 2 στη Βαγιαλολίδ και 3 στη Σαραγόσα.

Η ισπανική αστυνομία διεξάγει έρευνα για το περιστατικό σε συνεργασία με τις Αρχές του αεροδρομίου για να εξακριβώσει την έκταση της απειλής.

Ο συναγερμός για drone ενεργοποιήθηκε περίπου στις 12:40 τοπική ώρα και αναμένεται να διαρκέσει 2 ώρες ως μέτρο προφύλαξης.

Οποιοσδήποτε συλληφθεί να πετάει drone κοντά στα αεροδρόμια της Ισπανίας κινδυνεύει με επιβολή προστίμου μέχρι και 90.000 ευρώ.

Το αεροδρόμιο Barajas είναι διεθνώς στην 11η θέση όσον αφορά την κίνησή του.