Ξεκίνησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ECHR) η εκδίκαση της αγωγής που κατέθεσε η πριγκίπισσα Καρολίνα του Μονακό για τη δημοσίευση φωτογραφιών της ιδίας και του συζύγου της κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στο ελβετικό θέρετρο Σεντ Μόριτζ. Το πριγκιπικό ζεύγος δεν έδωσε το «παρών» στην πρώτη ημέρα της δίκης.

Οι επίμαχες φωτογραφίες, που ελήφθησαν χωρίς την άδεια των «γαλαζοαίματων», δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2002 στα γερμανικά περιοδικά «Frau im Spiegel» και «Frau Aktuell».

Το ζευγάρι εμφανιζόταν να κάνει βόλτα στη διάρκεια των διακοπών του και οι φωτογραφίες συνοδευόταν από άρθρο που αναφερόταν στην κακή υγεία του Ρενιέ.

Έκτοτε, η κόρη του εκλιπόντος πρίγκιπα Ρενιέ και ο σύζυγός της, ο πρίγκιπας Ερνέστος του Ανόβερου, ενεπλάκησαν σε μία μακρά δικαστική διαμάχη για να σταματήσουν τη δημοσίευση φωτογραφιών.

Τα γερμανικά δικαστήρια απέρριψαν τους ισχυρισμούς της Καρολίνας και αποφάνθηκαν ότι η κακή υγεία του Ρενιέ αποτελεί αντικείμενο γενικού ενδιαφέροντος και ότι ο Τύπος δικαιούται να αναφέρεται στο πώς τα παιδιά του συνδυάζουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις με την ανάγκη προστασίας της ιδιωτικής τους ζωής, το οποίο περιλαμβάνει και τις διακοπές.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου αναμένεται να εκδοθεί μετά από μήνες.