Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η επικείμενη βράβευση του τέως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τον Ομοσπονδιακό Πρόεδρο της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις 31 Ιανουαρίου, λόγω της πολιτικής των μηδενικών επιτοκίων που άσκησε κατά την θητεία του.

«Η πολιτική της ΕΚΤ υπό τον Μάριο Ντράγκι όχι μόνο απαλλοτρίωνε διαρκώς τους Γερμανούς αποταμιευτές, αλλά μείωσε και τις συνταξιοδοτικές παροχές εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γερμανία. Για αυτό κατά την άποψή μου δεν του αξίζει καμία γερμανική βράβευση.

Η νομισματική του πολιτική ήταν ίσως χρήσιμη κυρίως για κάποια νοτιοευρωπαϊκά κράτη, αλλά όχι για την Ευρωζώνη και σίγουρα όχι για την Γερμανία», δηλώνει ο αρμόδιος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) για την εσωτερική πολιτική ‘Αξελ Φίσερ, σε συνέντευξή του στην Bild.

Από την πλευρά της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), ο Γενικός Γραμματέας Μάρκους Μπλούμε, μιλώντας επίσης στην Bild, χαρακτηρίζει «μυστήριο» το γιατί πρέπει να βραβευθεί από την Γερμανία ο κ. Ντράγκι. «Ποια είναι η αξία του κ. Ντράγκι για την χώρα μας;», διερωτάται, αν και αναγνωρίζει ότι ο τέως επικεφαλής της ΕΚΤ συνέβαλε στη σταθεροποίηση της Ευρωζώνης.

«Το τίμημα όμως για τους Γερμανούς αποταμιευτές ήταν υψηλό (…) Έχω αμφιβολίες εάν η βράβευση του κ. Ντράγκι στέλνει το σωστό μήνυμα προς τους Γερμανούς αποταμιευτές», προσθέτει.

Αντιδράσεις υπάρχουν και από την πλευρά των Φιλελευθέρων (FDP), με τον εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας για θέματα οικονομικής πολιτικής Φλόριαν Τόνκαρ να επισημαίνει ότι η πολιτική του Μάριο Ντράγκι «υπήρξε ένα κολοσσιαίο πείραμα με – στην καλύτερη περίπτωση – ανοιχτό αποτέλεσμα».

Σε ό,τι αφορά την κοινή γνώμη, σύμφωνα με δημοσκόπηση της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», το 60% των Γερμανών διαφωνεί με την βράβευση του κ. Ντράγκι, ενώ μόνο το 11% τη θεωρεί δικαιολογημένη.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.