Οι τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα

Η εκτέλεση του αργεντίνου ρέμπελου που ακούστηκε στα πέρατα της οικουμένης


ΚΟΣΜΟΣ
13:50
09/10/2013
Οι τελευταίες ώρες του Τσε Γκεβάρα
162
loading

Σαν σήμερα, 9 Οκτωβρίου 1967, δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη ζούγκλα της Βολιβίας το -μετέπειτα- παγκόσμιο σύμβολο της επανάστασης Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Στην υπόθεση εμπλεκόταν φυσικά η CIA, που παρείχε στον βολιβιανό στρατό όλη την απαραίτητη βοήθεια για να στηθεί η διαβόητη ενέδρα εναντίον του, που θα οδηγούσε στη σύλληψη του Τσε και των λιγοστών συντρόφων που είχαν παραμείνει στο πλευρό του.

Κι έτσι ο πρωτεργάτης του κουβανικού αγώνα και τρανό παράδειγμα επαναστατικού νου θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης με συνοπτικές διαδικασίες.

Ας δούμε λοιπόν καρέ-καρέ το χρονικό των τελευταίων στιγμών του «κόκκινου» Τσε...

Η εξαφάνιση

Την ιστορία μας οφείλουμε να την πιάσουμε ωστόσο λίγο πρωτύτερα: συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1965, όταν ο Γκεβάρα εξαφανίζεται από τη δημόσια ζωή της Κούβας. Εγκαταλείπει τη γυναίκα, τα παιδιά και τις θέσεις του στην κουβανική κυβέρνηση και βάζει πλώρη για άλλα. Ο συνεπής επαναστάτης ελπίζει να ξεκινήσει εξέγερση και σε άλλα σημεία του πλανήτη και βρίσκεται έτσι στο Κονγκό, όπου θα περάσει το μεγαλύτερο μέρος του 1965 αποπειρώμενος να οργανώσει εκεί επαναστατικό κίνημα.

Οι αντάρτες όμως με τους οποίους συνεργάζεται δεν μοιάζουν να ενδιαφέρονται για εξτρεμιστικές πολιτικές και ο ίδιος, αποκαρδιωμένος και βαθύτατα απογοητευμένος, εγκαταλείπει άπραγος τη χώρα έπειτα από αρκετούς μήνες προσπαθειών...

Η επανάσταση της ΒολιβίαςΜετά την αποτυχημένη απόπειρα του Κονγκό, ο Γκεβάρα μετακινείται στη Βολιβία, καθώς το έδαφος για επανάσταση έμοιαζε πρόσφορο. Τον Νοέμβριο του 1966 λοιπόν ο Τσε φτάνει στη χώρα μεταμφιεσμένος σε μεσόκοπο ουρουγουανό έμπορο επ' ονόματι Adolfo Mena Gonzalez. Μετά τον έλεγχο, πετά φυσικά τις μασκαράτες και ρίχνεται στον αγώνα της επαναστατικής οργάνωσης.

Καθώς ο κύριος όγκος της επαναστατικής του ομάδας αποτελούταν από περουβιανούς και κουβανούς αντάρτες, έμοιαζε πολύ λογικό -και επιτακτικό- να προσελκύσει κοντά του και βολιβιανούς αντιφρονούντες, ως τρόπο ενίσχυσης και υποστήριξης των σκοπών του. Δυστυχώς όμως γι' αυτόν, δεν θα τα κατάφερνε ποτέ, αφού μέχρι και οι βολιβιανοί κομμουνιστές του γύρισαν την πλάτη, όταν αρνήθηκε να παραδώσει τα ηνία της επανάστασης στον ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της χώρας.

Νέες ελπίδες γεννήθηκαν στον Γκεβάρα όταν προσέγγισε την αγροτιά της Βολιβίας, προσπαθώντας να στρατολογήσει τους κολίγους στον ένοπλο αγώνα. Και πάλι όμως η προσεγμένη προπαγάνδα της βολιβιανής κυβέρνησης, που έδινε έμφαση στον διεθνιστικό χαρακτήρα των ρέμπελων του Τσε και τους κατηγορούσε για εισαγόμενο κομμουνισμό στη χώρα τύπου Κάστρο, θα κατέστρεφε τα σχέδιά του, καθώς οι πατριώτες χωρικοί δεν φαίνονταν διατεθειμένοι να υποστηρίξουν την ξενόφερτη επαναστατική δύναμη.

Μετά τις απανωτές αυτές αποτυχίες, όλα πήγαιναν στραβά για τον ηγέτη του κινήματος. Και σαν να μην έφταναν αυτά, η κυβέρνηση ανακάλυψε έγκαιρα τόσο την παρουσία του Γκεβάρα στη Βολιβία όσο και το κρησφύγετό του, πολύ πριν καταφέρει δηλαδή ο Τσε να εγκαθιδρύσει τη δύναμή του. Πληροφοριοδότης της κυβέρνησης ήταν η πανταχού παρούσα CIA.

Μέχρι τον Μάρτιο του 1967, ο βολιβιανός στρατός είχε βγει στο κατόπι του Τσε και των περιορισμένων επαναστατικών του δυνάμεων, κυνηγώντας τους τόσο λυσσαλέα που ανάγκαζαν τους αντάρτες να μετακινούνται συνέχεια, στερώντας τους έτσι τη δυνατότητα οργάνωσης. Διωκόμενος λοιπόν συνεχώς και χτυπημένος από άσθμα, ο Γκεβάρα δεν μπορούσε ούτε να αντεπιτεθεί όπως ήξερε ούτε και να υποχωρήσει περαιτέρω στις ζούγκλες της Βολιβίας: η ομάδα του διασπάστηκε σε μικρότερους πυρήνες, με πολλούς από αυτούς να συλλαμβάνονται και να εκτελούνται.

Η σύλληψη του Τσε και η εκτέλεση

Μέσα στο ζοφερό αυτό πλαίσιο, η σύλληψη του Τσε ήταν απλώς θέμα χρόνου: το τέλος ήρθε πράγματι τον Οκτώβριο του 1967. Το πρωινό λοιπόν της 8ης Οκτωβρίου, ο βολιβιανός στρατός περικύκλωσε τον Γκεβάρα και τους μόλις 16 άντρες του που κρύβονταν σε έναν ξηροπόταμο γνωστό ως Quebrada del Churo. Στις 1:10 μ.μ. ξέσπασε πιστολίδι, που ανάγκασε τους ρέμπελους να διασπαστούν: πολλοί έπεσαν νεκροί και άλλοι πιάστηκαν.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης μάχης, ο Γκεβάρα χτυπήθηκε από σφαίρα στο αριστερό του πόδι. Παρά τον τραυματισμό του, προσπαθούσε να διαφύγει όταν και τελικά αιχμαλωτίστηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις, οι οποίες μετέφεραν τον αιμόφυρτο Τσε σε σχολείο της πολίχνης La Higuera, όπου και ανακρίθηκε.

Την επόμενη μέρα, οι διαταγές του προέδρου της Βολιβίας ήταν σαφείς: ο Γκεβάρα έπρεπε να εκτελεστεί πάση θυσία. Κι έτσι το μεσημέρι της 9ης Οκτωβρίου 1967, ο λοχίας Mario Teran, αξιωματικός του βολιβιανού στρατού που προσφέρθηκε οικειοθελώς να εκτελέσει τον Τσε, τον γάζωσε με ημιαυτόματο όπλο. Ο Γκεβάρα έπεσε νεκρός σε ηλικία 39 ετών...

Μεταθανάτιες περιπέτειες

Αρχικά, ο βολιβιανός στρατός τοποθέτησε το άψυχο σώμα του επαναστάτη πάνω σε τσιμεντένιο πλυσταριό, αφήνοντας τους στρατιώτες και τους ντόπιους να θαυμάσουν το θέαμα. Πολλές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από το χαρμόσυνο, γι' αυτούς, γεγονός, ενώ δεν ήταν και λίγοι αυτοί που έκοψαν τμήματα από τα μαλλιά του ως σουβενίρ και φυλαχτά. Και βέβαια πριν από την ταφή του, οι Βολιβιανοί έκοψαν τα χέρια του Τσε και τα έβαλαν μέσα σε φορμαλδεΰδη, για να λειτουργήσουν ως πειστήριο τρανό για τον χαμό του.

Στις 11 Οκτωβρίου 1967, οι Βολιβιανοί παράχωσαν μυστικά το κουφάρι του Γκεβάρα, με τον τόπο του ενταφιασμού του να παραμένει απόρρητο κυβερνητικό μυστικό για 3 ολόκληρες δεκαετίες! Και μόλις τον Ιούλιο του 1997 ο σκελετός του Τσε (και άλλων 6 συντρόφων του), που ήταν θαμμένοι κοντά στο αεροδρόμιο του Vallegrande στα νότια της χώρας, επιστράφηκε στην Κούβα για κανονική ταφή. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά, ο Γκεβάρα και οι αντάρτες του ενταφιάστηκαν στη Santa Clara, την ίδια πόλη που είχε οδηγήσει τις επαναστατικές του δυνάμεις σε αποφασιστική νίκη στα ζοφερά τεκταινόμενα της κουβανικής επανάστασης το 1958.

Παρά τις αποτυχημένες επαναστατικές εκστρατείες στο Κονγκό και τη Βολιβία, ο Γκεβάρα θα έμενε στην Ιστορία ως παγκόσμιο σύμβολο του επαναστατικού αγώνα, ένας συνεπής δηλαδή επαναστάτης που δεν καταλάγιασε ποτέ, πάντα πρόθυμος να θυσιάσει ακόμα και τη ζωή του για τους καταπιεσμένους όλου του κόσμου, όπου κι αν αυτοί βρίσκονταν...

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

162
σχόλια
 1. avatar ικα

  ειναι πολυ κουραστικο σε καθε βιντεο να εχετε διαφιμισεις ελατοστετες γιατι θα παψει ο κοσμος να ταβλεπει

 2. avatar darky

  τΤσε Γκεβαρα και Σπαρτακος.ανδρες με α@@α..τέτοιους ανδρες χρειαζομαστε ....

 3. avatar xapastrumf

  ΑΘΑΝΑΤΟΣ
  Οποιος εχει μελετησει την ζωη αυτου του Ανθρωπου και τι αυτος πρεσβευε, αυτος ξερει. 😉

 4. avatar freeman

  Ρε παιδιά πολύ εκθεση ιδεών πεφτει εδω, τι βαθμο είχατε στις πανελληνιες;

  1. avatar Duke

   καλό είναι να ξέρουμε κάποια πράγματα
   η σια άλλωστε δεν ήταν ποτέ αθώα

 5. avatar Κολομπαίος

  Την Τρίτη 4 Ιουλίου 1822 στο Πέτα της Άρτας καταστράφηκε το Σώμα των Ευρωπαίων τρομοκρατών (Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ελβετοί, Βέλγοι, Ολλανδοί, Δανοί, Σουηδοί, Πολωνοί), που (άκουσον, άκουσον) έφυγαν από τις πατρίδες τους για να αναστατώσουν την Οθωμανική αυτοκρατορία συμμετέχοντας σε μια ξένη για αυτούς επανάσταση. Περίπου 15 Πολωνοί τρομοκράτες με αρχηγό τους τον Μιρζεύσκι, κλείστηκαν πολεμώντας στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο κέντρο του Πέτα και εκεί σκοτώθηκαν όλοι. Από τους Ευρωπαίους τρομοκράτες μόνο 20 σώθηκαν, ανάμεσα στους νεκρούς και ο διοικητής του τακτικού στρατεύματος συνταγματάρχης Πιέτρο Ταρέλλα. Ο βαριά πληγωμένος στρατηγός Νόρμαν είπε στον Μαυροκορδάτο: «πρίγκηπα, όλα τα χάσαμε, εκτός από την τιμή».
  Οποιαδήποτε ομοιότητα με την παρούσα ανάρτηση είναι πλασματική.

  1. avatar johnfd

   Το βαζω και εδω γιατι δεν το ειδες μαλλον 3 σελιδες πισω και παραποιεις τα γεγονοτα ηθελημενα.
   Υπαρχει μια μικρη διαφορουλα.Τους ξενους φιλελληνες ,οι Ελληνες τους αποδεχθηκαν (αυτους που ειχαν πραγματικα φιλελληνικα αισθηματα).Τον Τσε ομως σε οποια χωρα και αν πηγε ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ.Ουσιουδεστατη κατα τη γνωμη μου διαφορα.Καποιος λογος θα υπηρχε.

   1. avatar Κολομπαίος

    johnnfd θα με κάνεις να γράψω πάλι έκθεση.
    Καταρχήν τα έχεις βάλει όλα στο ίδιο τσουβάλι. Για να καταλάβεις την αποδοχή ή μη του Τσε στις περιοχές που έδρασε θα πρέπει να καταλάβεις τις πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες στη Λατινική Αμερική των αμερικανοκίνητων δικτατοριών και στην μεταποικιακή Αφρική.
    Στη Κούβα το αντάρτικο κίνημα του Κάστρο είχε την αποδοχή του φτωχού λαού και αυτό φάνηκε στον πρώτο χρόνο (1956 ) που οι αντάρτες κυριολεκτικά σώθηκαν από τους χωρικούς στα βουνά.
    Στο Κονγκό οι δεκαετίες βέλγικης αποικιοκρατίας και η εφαρμογή του "διαίρει και βασίλευε" ανάμεσα στις τοπικές φυλές (κάτι που εφαρμόστηκε σε ολόκληρη την Αφρική από τους Ευρωπαίους) έκανε αδύνατη την ύπαρξη μιας κοινής εθνικής και κοινωνικής συνείδησης. Ο Τσε στο ημερολόγιο του δηλώνει την απογοήτευση του και χαρακτηρίζει τους Κονγκολέζους επαναστάτες διεφθαρμένους.
    Και στη Βολιβία, ουσιαστικά ήταν μόνος του καθώς το εκεί κομμουνιστικό κόμμα του είχε γυρίσει την πλάτη στερώντας του τη βοήθεια των χωρικών.

  2. avatar akis

   δεν μας λες τωρα και τι σχεση η βουρτσα με την λουτσα και την πουτ.. ??? τι σχεση ενας απελευθερωτικος αγωνας με την προσπαθεια επιβολης του κουμουνισμου ????? χαπια ληγμενα ??

   1. avatar Κολομπαίος

    Άκη πάρε ένα λεξικό και πήγαινε στο λήμμα "επανάσταση".

    1. avatar Pannik

     Τι είναι το λήμμα ρε παιδιά? :p

 6. avatar lorgios

  Άλλες εποχές τότε άλλες εποχές τώρα. Αν και η βασική ιδέα παραμένει ίδια έχουν αλλάξει οι βασικοί λόγοι της επανάστασης. Κάθε επαναάσταση (βλ. Γαλλική, Ελληνική, Μπολσεβίκων) πρέπει να έχει ιδεολογικό έρισμα. Χωρίς αυτό κάθε προσπάθεια εξέγερσης καταρρέει. Η σημερινή εποχή μύλος έχει στερήσει από τους ανθρώπους την ιδεολογία. Η μαζική ιδεολογία είναι το χρήμα. Όταν το χρήμα γίνεται αυτοσκοπός σου τότε είναι και πιο εύκολο να καθοδηγηθείς (πας στη πλευρά που έχει και μοιράζει χρήμα). Με βάση τη θεώρηση αυτή μπορεί πολύ εύκολα να εξηγηθεί η εικόνα της σημερινής και μοντέρνας Ελλάδας. Όσο αφορά μορφές όπως ο Τσε και ο Λόρδος Βύρων και γενικότερα πρόσωπα που κατάφεραν να ξεπεράσουν το εγώ τους και να ταυτιστεί ο κόσμος μαζί τους νομίζω ότι όσο και να διαφωνούμε ή συμφωνούμε με τις πράξεις τοους παραμένουν αιώνια σύμβολα γιατί κατάφεραν να κάνουν κάτι που όλοι εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε. Να ξεπεράσουμε τα συμβατικά πρέπει της ισχύουσας κοινωνίας και να κυνηγήσουμε τα πραγματικά μας θέλω - να είμαστε πραγματικά ελεύθεροι. Δεν νομίζω ότι κανείς θεωρεί τον Τσε πρότυπο επειδή συμμετείχε σε ένοπλες συγκρούσεις ή σκότωσε ανθρώπους. Θεωρείται σύμβολο γιατί έζησε τη ζωή του όπως επέλεξε εκείνος να τη ζήσει και όχι όπως του την υπέδειξε κάποιος από μια τηλεόραση ή ένα έδρανο της βουλής...

  1. avatar akis

   δηλαδη αν ζησω την ζωη μου δολοφονωντας φασιστες ή κουμουνιστες (για μενα ειναι το ιδιο) ειμαι μια χαρα ??? ο δολοφονος φασιστας κουμουνιστης προσπαθουσε να ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΤΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ !!!! οποιος ελεγε οχι.. παρτον κατω.. οπως ο Σταλιν ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΑ...

  2. avatar takis

   Πολυ σωστη η τοποθετηση σου λοργιος αλλα αφορα μονο το πρωτο επιπεδο δηλαδη το να θαυμαζεις ενα ατομο για τον τροπο που δρα και πετυχαινει και οχι τι πρεσβευει. Με τον ιδιο τροπο και για διαφορετικους λογους εγω θαυμαζω ατομα οπως τον Κεμαλ ατατουρκ , τον Αττιλα τον Χιτλερ τον Τσεκινς Χαν και τον Τσε βεβαιως. Δεν σημαινει ομως οτι τους αποδεχομαστε. Ισα ισα καποιους πρεπει να τους απαξιωνουμε γιατι αν και μεγαλοι υπηρετησαν το κακο.

  3. avatar Αντώνης

   Πολυ σωστος ++++++++++++.

  4. avatar Κολομπαίος

   Ωραίος. Οι αρνητικές υποθέτω είναι από άτομα που βραχυκύκλωσαν προσπαθώντας να διαβάσουν το κείμενο.

 7. avatar sailor

  επαγγελματίας επαναστάτης...!!!απορώ γιατί κάποιοι φοράνε το μπλουζάκι με τη μούρη του όταν η χώρα μας έχει αναδείξει τόσους άλλους ήρωες κατα την δική μας επανάσταση!!!

  1. avatar kontkrist

   Να απορείς γιατί δεν έχει βγάλει κανείς τον αδολφάκο σου μπλουζάκι που ήταν μεγάλος ιδεαλιστής.....

   1. avatar sailor

    αναφερόμουν στον Κολοκοτρώνη και τον Μιαούλη και τον Κανάρη....αναφερόμουν στον Παύλο Μελά και τους ήρωες του 40 ....!!!!!Αλλά εσύ μάλλον είσαι πιο κολλημένος και απο τηγανίτα σε αλάδωτο τηγάνι!!!!!αδελφάκος μου δεν είναι κανείς.....δικά σου αδέρφια ειναι οι ψευτοεπεναστάτες

  2. avatar Γιάννης

   Σσσσσουτ,θα σε πουν φασίστα.

 8. avatar losromi

  Αξιέπαινο μεν το θάρρος του, η γενναιότητά του και η αίσθηση του δικαίου που είχε. Ο σκοπός όμως δεν αγιάζει τα μέσα και ο κάθε Τσε δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση. Η πραγματική επανάσταση γίνεται από μέσα προς τα έξω. Ο ελεύθερος άνθρωπος είναι ελεύθερος πρώτα από τον εαυτό του και ως αποτέλεσμα έρχονται όλα τα άλλα με φυσικό τρόπο. Ο τσαμπουκάς και η βία δεν έλυσαν ποτέ, κανένα πρόβλημα...

  1. avatar kontkrist

   Αυτά τα οποία αναφέρεις φίλε losromi ΔΥΣΤΥΧΩΣ δεν υπάρχουν στην κοινωνία μας 'οπως την γνωρίζουμε...
   Απαιτούν υψηλό επίπεδο συνειδητότητας προκειμένου να γνωρίζει ο κκαθείς τον ρόλο του και την βαρύτητα της ύπαρξής του.
   Ο τσε ήταν ιδεαλιστής και δυστυχώς έπρεπε να περάσει και σε ένοπλο αγώνα προκειμένου να καταλάβουν οι γύρω του τί συνέβαινε. Οι όροι του παιχνιδιού, δυτυχώς (και πάλι) προυποθέτουν την βία.

  2. avatar duster

   συμφωνω και οχι ειρωνικα, ομως στην περιπτωση της κουβας που εκτος απο δικτατορικο καθεστως, ηταν και μια χωρα που την εκμεταλλευοταν οικονομικα στο επακρο η αμερικη. ποια η λυση;
   να ζητουσαν εκλογες ειρηνικα; να ζητουσαν να σταματησουν οι αμερικανικες εταιριες να σταματησουν να ελεγχουν το κρατος τους;
   ο κολπος των χοιρων, ειναι η αποδειξη οτι καποια πραγματα δεν αφηνονται ετσι απλα. οταν μιλαει το χρημα, η πολιτικη ειναι η δικαιολογια.

 9. avatar duster

  χθες μαθαμε οτι
  οι επαναστασεις δεν γινονται χωρις αιμα και φρικη, γιατι οι επαναστασεις ειναι πολεμος.
  οταν δεν μας αρεσουν οι επαναστασεις, δεν δινουμε δικαιο σε δικτατορες.
  αν θελουμε να δουμε αν μια επανασταση ειναι δικαια, απλα διαβαζουμε για την κατασταση, ΠΡΙΝ την επανασταση.
  ο αγωνας για το δικαιο, δεν γνωριζει συνορα.
  δεν ριχνουμε λασπη σε προσωπα που ειναι παγκοσμιως αποδεκτα ως αγωνιστες. τον τσε δεν τον παραδεχονται ως αγωνιστη μονο οι αριστεροι.
  αντε να βαλουμε ενα χερακι, ολοι μαζι. σιγα σιγα θα γνωρισουμε τον κοσμο περα απο τα εδρανα.

 10. avatar Eugene_Delacroix

  Πραγματικά βαριόμουν και είπα να διαβάσω τα σχόλια,κατι που το αποφεύγω όπως ο διαβολος το λιβάνι.Εχω μια απορια και μια συμβουλη.Απορια¨,γιατι το νιους μπιστ επιτρέπει να αναγραφονται τα σχολια των γνωστων ναζιστων σε ενα τετοιο θεμα.Συμβουλη,οσοι ξεσπασατε με το αντιεπαναστατικο σας παραληρημα,πατε αυριο και μην ξεχασετε να γλειψετε το αφεντικο σας

  1. avatar freeman

   Ευγένιε πάντως αν ο ΤΣΕ ήταν στο ΚΚΕ να είσαι σίγουρος οτι αυτοι θα τον διέγραφαν!!

   1. avatar Eugene_Delacroix

    αρχηγε Αιμιλιε αλλο λεω,μπηκα ποτε εγω να σχολιασω στο θανατο του Χιτλερ?οχι.Δεν με απασχολει δεν μπαινω,βεβαιως να χεις τη γνωμη σου,να ξερεις ομως και να σεβεσαι τον θανατο καποιου.Φριμαν ειμαι σχεδον σιγουρος πως αυτο θα συνεβαινε

  2. avatar Aimilios

   ευγενιε χαιρομαι που μας στερεις την νοημοσυνη αμοιβαδας σου, αφου ομως διαβαζεις,
   μαθε οτι επειδη εισαι φασιστικα κατακρινεις τις γνωμες καποιων, δεν υποχρεουτε και η σελιδα να τις φιμωσει.
   Οκ, θαυμαζεις τον χιτλερ ως γνησιος αριστερος, αλλα εδω υπαρχει ακομα καποια υποτυπωδη δημοκρατια.
   Μεχρι οποτε να βγει ο Τσιπρας (χαιλ) και να μας στειλει ολους στα γκουλαγκ επειδη διαφωνουμε με το ισλαμ, κανε υπομονη και συνεχισε να μας στερεις την ατελιωτη σοφια σου

  3. avatar psy1054

   Και πεταγονται καθε φορα για να σχολιασουν κατευθειαν λες και ειναι βαλτοι.Τι να πεις εδω δεν ντραπηκαν να πουν οι γνωστοι ναζι οτι καλα εκαναν και δολοφονησαν τον Φυσσα.

 11. avatar dimitris

  Ακουστηκαν πολλα για εναν απο τους μεγαλυτερους ηγετες του 20ο αιωννα,πρωτων ο Τσε εφυγε απο την Κουβα πριν καν αυτη γινει με την Βουλα Κουμμουνιστικη,ακομα για την Κουβα πειτε ενα κρατος πλην απο Μπαχαμες με καλυτερο βιοτικο επιπεδο στην περιοχη αλλα τεσπα,δεν εχουν ελευθερια καταλαβαινω,αρα δεν ευθυνετε για τιποτα,ακομα κοιταξε λιγο της δημοκρατιες που ανετρεπε σαν της Βολιβιας και της Κουβας,μην λετε για βια και ο Καραισκακης βιαιως ηταν αλλα η βια της επαναστασης δικαιολογιτε οταν αυτη στηριζετε σε δικαια πραγματα και απο τον λαο...

 12. avatar ΠΑΝAΓΙΩΤΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟ

  ΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΧΩΡΙΖΕΙ ΧΑΟΣ.ΟΦΕΙΛΩ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΩ ΕΝΑ ΑΛΗΘΙΝΟ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗ ΕΝΑ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ ΤΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ.ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ ΠΙΣΤΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ

 13. avatar dodos

  Χειρότερη από τη [...] είναι η [...] και εσείς nazi είστε προφέσορες σ'αυτή.
  Τον Τσε τον έχουνε κρίνει και οι λαοί και η ιστορία.
  Οταν σας ρωτήσουνε για τον Χίτλερ, τότε να μιλήσετε.

  1. avatar Aimilios

   Ναζι εισαι εσυ και μονο εσυ που μας απαγορευεις να λεμε την γνωμη μας.
   Το χωραει αυτο το μικρο σου μυαλουδακι;;; εισαι ο ορισμος του φασιστα, οπως καθε αριστερος αλλωστε

  2. avatar ΠΑΝAΓΙΩΤΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟ

   ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΑΖΙ.Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,ΤΟ ΣΚΙΡΤΗΜΑ ΠΟΥ ΝΟΙΩΘΩ ΟΤΑΝ ΑΚΟΥΩ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΝΑΖΙ ΝΑΙ ΑΓΑΠΑΩ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ?

   1. avatar dodos

    Το να νιώθεις τιμή ακούγοντας τον Εθνικό Υμνο σε τιμά.
    Το αν ψηφίζεις τους Nazi της Χ.Α. δεν σε τιμά και σε κάνει ισότιμο τους.

 14. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΤΣΕ , ΚΑΣΤΡΟ, ΕΜΙΛΙΑΝΟ ΖΑΠΑΤΑ ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΗΜΕΝΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΜΑΣ !!

  1. avatar giannis

   Τον Κάστρο θα τον εξαιρέσω γιατί βολεύτηκε στην εξουσία.

 15. avatar tony

  Εχω διαβάσει ένα σωρο [...] στα σχόλια, δύο πράγματα έχω να πω.
  1 Όταν δεν γνωρίζετε κάτι δεν χρειάζεται να σχολιάζετε, λίγο ακόμα και θα πείτε τον ΤΣΕ δικτάτορα, μεγαλοεφοπλιστή και δουλέμπορο. Ήμαρτον.
  2 Εσείς του newsbeast βάλτε και κανένα link με τη βιογραφία του ΤΣΕ να ξεστραβωθούν μερικοί άσχετοι ή έστω να μην μπορούν να παραπληροφορούν ό επιτήδειοι

  1. avatar johnfd

   Σοβαρολογεις; Τι ηταν;Γιατι κανενας αλλος λαος -και ευτυχως δεν ακουλουθησε τις ¨¨επαναστατικες ¨¨του ιδεες επιβαλομενες δια της βιας;και μονο;Ενας κοινος τρομοκρατης της εποχης του ηταν.

   1. avatar Κολομπαίος

    Έχει δίκιο ο johnfd . Και εκείνοι οι φιλέλληνες που έστελναν όπλα στους επαναστατημένους Έλληνες, τρομοκράτες ήταν.

    1. avatar johnfd

     Οι επαναστατημενοι Ελληνες εδιωξαν τους κατακτητες Τουρκους αποτιναξαν τη σκλαβια και το υποστηριξαν καθολικα.Δεν εφυγαν απο την πατριδα τους για να επιβαλουν τις επαναστατικες τους ιδεες σε αλλες χωρες οι οποιοι οπως εδειξαν ΔΕΝ ηθελαν και ΔΕΝ ακολουθησαν εναν κοινο τρομοκρατη..Στη χωρα του καλα εκανε.Αν και καταλαβε οτι εδιωξε;;; τη μια δικτατορια και επεβαλε στους συμπατριωτες του μια αλλη ισως και χειροτερη αυτη του Καστρο.Του μεγαλου Δημοκρατ稨

     1. avatar Κολομπαίος

      johnnfd ξαναδιάβασε το σχόλιο μου. Αναφερόμουν στους φιλέλληνες που έφυγαν από την πατρίδα τους για να βοηθήσουν μια ξένη για αυτούς επανάσταση.

     2. avatar johnfd

      Υπαρχει μια μικρη διαφορουλα.Τους ξενους φιλελληνες ,οι Ελληνες τους αποδεχθηκαν (αυτους που ειχαν πραγματικα φιλελληνικα αισθηματα).Τον Τσε ομως σε οποια χωρα και αν πηγε ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ.Ουσιουδεστατη κατα τη γνωμη μου διαφορα.Καποιος λογος θα υπηρχε.

 16. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

  Δεν νομίζω ότι μπορεί να εξεταστεί η ιστορία του Τσέ, χωρίς να ληφθεί υπόψιν, το περιβάλλον και η εποχή που έδρασε. Ότι και εάν ήταν, ότι και εάν έκανε κατέληξε να γίνει το σύμβολο όσοων επιθυμούσαν την ένοπλη αλλαγή από τα καθεστώτα που δεν ήταν και παράδεισοι Δημοκρατίας. 'Οσο και να είμαι σήμερα εναντίον της 'ενοπλης επανάστασης (δεξιάς και αριστεράς) δεν μπορώ παρά να δεχθώ τον μυθοποιημένο "συμβολισμό" του Τσέ σαν επαναστάτη κατά της αδικίας. Πιθανόν αν ζούσε στις μέρες μας θα ήμουν 100% εναντίον του, αλλά δεν θα επιθυμούσα την εκτέλεσή του. Η εκτέλεσή του είναι εκείνη που τον μυθοποίησε. Δύο γεγονότα σχετικά: Τόσο ο φωτογράφος όσο και ο ίδιος δεν πήραν ποτέ δεκάρα για την φωτογραφία του Τσέ που έγινε σύμβολο. Δεύτερον.: Και αυτός ήταν γόνος καλής - αστικής οικογένειας με μόρφωση. Ποτέ δεν ξεκίνησε μια κοινωνική αλλαγή / επανάσταση από αμόρφωτες μάζες.

  1. avatar Pirate

   Τα ίδια έλεγε και ο τροτσκι για τους αμορφωτους αγρότες της ρωσίας και τελικά αυτός ο φτωχός και πεινασμένος λαός το 1918 έκανε την μεγαλητερη επανατσταση. Κατργηθηκε η ιδιοκτησια της γης, εκβιομηχανιστηκε μια χωρα από το μηδέν και έγινε πρώτη δυναμη στον κόσμο και αυτός ο λαός ήταν ο μόνος που έκανε πραγματική αντίσταση στον Χίτλερ. Άρα όταν πεινάς έχεις ένα λόγο παραπάνω να αντισταθείς και όχι να είσαι απαισιοδοξος. Καμία σχέση δεν έχει η μόρφωση με την επανάσταση. Είναι καθαρά θέμα ιδεολογίας και τι πιστεύει μέσα του ο καθένας μας, ανεξάρτητα ποιος είναι και τι κάνει!!!!

   1. avatar Πολέμιον ανθρώποις αυτοί εαυτοίς

    Pirate: Δεν διαφωνώ σε βασικές γραμμές μαζί σου παρά μόνο σε δύο λεπτομέρειες: Ο αμόρφωτος λαός δεν ξεκίνησε απολύτως τίποτα. Ο ιδιαίτερα μορφωμένος Λένιν και οι συνεργάτες του παρακίνησαν τον Λαό στην επανάσταση. ΑΥτό είναι ακριβώς που είπα και εγώ. Οι αμόρφωτες μάζες παρακινούνται από ηγέτες. Μόνοι τους δεν κάνουν τίποτα. Φυσικά και η Ρωσία αντιστάθηκε στον Χίτλερ και πλήρωσε με εκατομμύρια θύματα, ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΜΩΣ Η ΜΟΝΗ. Μην ξεχνάμε ή υποτιμάμε και την ιστορία και αντίσταση της Ελλάδας αλλά και εκατομμυρίων άλλων θυμάτων που έπεσαν στην αντίσταση κατά του Ναζισμού.

    1. avatar goofy

     Μην ξεχνάμε εάν δεν ήταν για την αντίσταση στην Κρήτη ο Χίτλερ θα είχε φτάσει στην Αφρική.......

     1. avatar darvin_50

      εχει δικιο η goofy....κι ετσι ο χιτλερ..δεν εφτασε ποτε στην αφρικη........

  2. avatar Θαρσειν Χρη

   Σωστα,σημερα ο Τσε δεν θα εκανε επανασταση ενοπλη,γιατι απλα οι λαοι εχουν δικαιωμα εκφρασης
   Τοτε δεν ειχαν,ηταν καταχτημενοι απο αποικιοκρατικες χωρες,που ειτε απευθειας,ειτε με δικτατοριες πιονια,επαιρναν οτι ηθελαν απο τους φτωχους
   Καμμια σχεση!
   Τωρα αν οι λαοι,παρα την δυνατοτητα επιλογης,επιλεγουν λαθος,αυτο ειναι ευθυνη δικη τους!

  3. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   έτσι ακριβως. ολοι οι μεγαλοι επαναστατες της συγχρονης ιστοριας με μοναδικες εξαιρεσεις τον ζαπατα και τον παντσο βιλα , ηταν ανθρωποι μορφωμενοι και συνηθως ανωτερης ή το λιγοτερο μεσαιας ταξη. Οι φτωχοι και οι κατατρεγμενοι δε κανουν επαναστασεις. Ειναι υποταγμενοι ψυχικα και σωματικα. και φαινεται αυτο και στην εποχη μας που η φτωχια και η αδικια ειναι πιο διαδεδομενες απο ποτε και κανεις δε κατι τιποτα. Δεν ειναι φοβος για τη καταστολη. Ειναι απλα απροθυμια και αποδοχη της καταστασης τους. Το ιδιο γινετε και εδω...

   1. avatar τετραγωνακιας

    είναι ένας πόλεμος ιδεολογείων που ο καθένας δεν ρωτούσε άμα ήθελε να ακολούθηση παρά μόνο με την βία άστο κουμουνιστή μην ασχολεισε μόνο στην φαντασία σας υπάρχει επαναστάτης και αντιεπαναστάτης ποτέ δεν υπήρξε επανάσταση λαού και οπότε προσπάθησε υπήρξε καταστολή ιδεολόγων φασισταρίων άστο σου λέω

 17. avatar τώρα που έγινα πλούσιος το παίζω αριστερός

  καποτε στις δοξες του, οταν πηρε χαμπαρι τι εστι Καστρο και κομμουνιστικο μοντελο , με τη μασα για λιγους, την εκανε μακρια του με ελαφρα πηδηματακια......
  οσοι γνωριζουν, ειχε προτινει να κλειστουν σε φυλακες οι ομοφυλοφιλοι......οποιος δεν το πιστευει ας ψαξει σχετικα στο διαδικτυο...

  1. avatar dimitris

   γενικα και στην Σ.Ε ειναι η αληθεια,οτι δεν αφηναν τους ομοφυλοφιλους,αλλα δεν τον κατηγορω με βαση την εποχη,τοτε ολοι τους πιστευαν αρρωστους...

  2. avatar ΚομμουνιστηςΑντικαπιταλιστης

   ποτε δε το πιστεψε το σοβιετικο μοντελο κομμουνισμου ο τσε. αυτη ηταν και η βασικη διαφωνια του με τον καστρο. δυστυχως και αυτος οπως πολλοι αλλοι δικαιωθηκε μετα θανατον.

 18. avatar johnfd

  Ας μου βρει καποιος τις διαφορες του απο τον Μπιν Λαντεν.

  1. avatar dimitris

   Αντικειμενικα βρες μου διαφορες του Κολοκοτρωνη με τον Μπιλ Λαντεν,οι ιδιες ειναι...

  2. avatar Κολομπαίος

   Ασχολίαστο..

 19. avatar ΑΝΤΙΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ

  Συλλεκτης ρολεξ,πολεμοχαρης που βαριοτανε την ζωη του και εψαχνε τροπους να πολεμα σε διαφορες χωρες.

  1. avatar dimitris

   Αντιδημοκρατης ειπαμε

  2. avatar ΑΧ ΧΤΥΠΑ ΒΑΡΑ

   ΜΥΓΔΟΝΑ?ΕΙΔΕΣ ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΛΙΓΑ ΡΟΛΕΞ?
   ΕΝΩ ΕΣΥ ΓΙΑ ΕΝΑ ΡΟΛΕΞ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕΣ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΜΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΑ..ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΜΑΡΩΝΕΙΣ

  3. avatar Θαρσειν Χρη

   "Συλλεκτης ρολεξ,πολεμοχαρης που βαριοτανε την ζωη του και εψαχνε τροπους να πολεμα σε διαφορες χωρες."
   ΕΓΡΑΨΕ!
   Η πιο "εμπεριστατωμενη" κριτικη για τον τσε,σε μια γραμμη!
   Απλα μοναδικο...

 20. avatar psy1054

  ελεος ρε φασιστες δε βαζετε γλωσσα μεσα σας.Επειδη εσεις στην κατοχη εισασταν ρουφιανοι και προδοτες ,επειδη στην κατοχη συνεργαζοσασταν με τους ναζι και σφαζατε αληθινους ελληνες και πατιωτες ,επειδη στην κατοχη φιλαγατε [...] των γερμανων ,προδοτες και μια ζωη προδοτες σημαινει οτι ολοι ειναι φασιστες και ψευτες ειδικα για των Τσε γκε βαρα που ηταν κομουνιστης.Αυτος τουλαχιστον εδωσε τη ζωη του για εναν καλυτερο κοσμο.Εσεις υπερασπιζεστε τα συμφεροντα των εφοπλιστων και των βιομηχανων και ολων των αλλων καπιταλιστων που θελουν να ζησουμε ολοι σαν τα ζωα για να ζουν αυτοι σαν βασιλιαδες.Οσον για τον Τσε αυτος ανετρεψε ενα ΔΙΚΤΑΤΟΡΑ απο αυτους που εσεις υποστηριζετε(παπαδοπουλος,μεταξας,μουσολινι,χιτλερ,φρανκο=οι καλυτεροι προδοτες )

  1. avatar takis

   Μπορει να εδωσε τη ζωη του για ενα καλυτερο κοσμο και ισως να το εβλεπε ο ιδιος ετσι αλλα το μοντελο που υπηρετουσε ηταν για ενα χειροτερο κοσμο , ενα κοσμο ανεχειας και σκληρης καταπιεσης οπως απεδειξε και η ιστορια. Δευτερον μη μας πουλας κομμουνιστικο πατριωτισμο αυτα ειναι αστεια πραγματα που μονο στην Ελλαδα ακουγονται πατριδα σας ηταν η μητερα Ρωσια και για αυτη πουλησατε την Ελλαδα τη Μακεδονια την εθνικη ενοτητα και την προοδο του λαου μας.Υπηρετησατε και υπηρετειτε ενα ενα ψευτικο οραμα που δημιουργησε απιστευτη δυστυχια και πονο.

   1. avatar psy1054

    Πρωτον δεν σου πουλησα πατριωτικο κομμουνισμο ουτε αναφερθηκα σε εμενα και σε θυσιες γενικα ολων των κομμουνιστων.Απλα αναφερθηκα στην θυσια του Τσε με την ιδιοτητα του κομμουνιστη αυτο ειναι πασιγνωστο.Το τι υποστηριζω ειναι δικαιωμα μου και μπορει να υποστηριζω αυτον τον χωρο.Δευτερον δεν ανεχομαι για μερικους εδω μεσα να πουλανε πατριωτισμο ενω στην πραγματικοτητα ειναι φασιστες.Τριτον το τι οι κομμουνιστες εκτελουνταν απο τους γερμανους και μαχονταν για την ελλαδα μην το αμφισβητεις.Τεταρτον η πιστη στο σοσιαλισμο και το γεγονος το οτι ειναι να ανωτερο συστημα αυτο ειναι που πιστευω οχι οτι συμπαθω περισσοτερο τους ρωσους απο π.χ τους σερβους.(για αυτο στο κκε αναφερονται στην εσσδ συνεχεια γιατι ειναι πιστη σε ενα καλυτερο συστημα).Ο κομμουνιστης δεν μιλα για πατριωτισμο ετσι για πλακα σαν κατι αλλους βλεπε κασιδιαρη.Αυτοι φορουσαν κουκουλες τοτε και κατεδιδαν πατριωτες που δεν ηταν απαραιτητα κομμουνιστες.

    1. avatar freeman

     Ιστορικά αποδειχτηκε οτι το ιδανικότερο σύστημα ειναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Αποδειχτηκε οτι τα κουμουνιστικά, όπως και τα φασιστικά καθεστώτα ειναι ολοκληρωτικά και απάνθρωπά. Επειδη εμεις είχαμε την τύχη να μας 'θέσουν¨απο εδώ και όχι απο εκεί, γιαυτό λες αυτά, δεν σε προβληματίζει όμως γιατί μετα απο απαίτηση των πρωιν ανατολικών χωρών η ευρώπη τσουβάλιασε κομμουνισμό και φασισμό; Τα θύματα του Στάλιν τα έχεις σκεφτεί; Το δάσος κατιν σου λέει τίποτα; Δεν είναι ο αντίποδας του φασισμού ο κομμουνισμός, απέναντι και στα δύο είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ.

     1. avatar ΖΗΤΩ Ο ΧΙΤΛΕΡ…ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΦΑΣΙΣΤΑΣ

      Για την κοινοβευλητικη δημοκρατια που λες δεν θα σχολιασω.Αυτη εδωσε ψηφο εμπιστοσυνης και ανοχη στο χιτλερ ενω ηξεραν οτι ειναι φασιστας οπως και τον μεταξα και τον μουσολινι.Ο σοσιαλισμος προσεφερε καποια πραγματα στους λαους και τους στερησε αλλα καλοδεχουμενο.Ομως ειναι τακτικη της ΕΕ η εξισωση κομμουνισμου φασισμου.Στις πρωην ανατολικες χωρες δινουν συνταξεις σους συνεργατες των γερμανων και διωκουν αυτους που τους πολεμησαν.Μπαινουν στα νηπιαγωγεια ντυμενοι ναζι και κανουν πλυση εγκεφαλου στα παιδια.Δεν εχει απαγορευτει ουτε ενα φασιστικο κομμα ενω 9 κομμουνιστικα ειναι εκτος νομου.Ετσι πολεμουν αυτους που αφανισαν ολη την ευρωπη δινοντας τους συνταξεις.Οσο για το κατυν : "Στο ημερολόγιο του Γκαίμπελς, με εγγραφή στις 8 Μαΐου 1943, αναφέρονται τα εξής: «Εδωσα οδηγίες να γίνει η ευρύτερη δυνατή εκμετάλλευση αυτού του προπαγανδιστικού υλικού. Θα μπορέσουμε να επιζήσουμε με αυτό για μια - δυο βδομάδες......δυστυχώς στους τάφους του Κατύν βρέθηκαν γερμανικές σφαίρες... Είναι απαραίτητο αυτή η πληροφορία να παραμείνει άκρως απόρρητη. Αν ποτέ ερχόταν εν γνώσει του εχθρού, η όλη υπόθεση του Κατύν θα κατέρρεε»"(πηγη wikipedia ).Για τον Σταλιν που λες: philenews «Εξήντα χρόνια μετά το θάνατό του ο Στάλιν διχάζει Ρώσους και Γεωργιανούς»

     2. avatar freeman

      Ααα εχεις πρόβλημα στα αλήθεια, την ανακάλυψη οτι το κατυν εγινε απο τους σοβιετικούς και οχι απο τους ναζι το έκαμνε ο ίδιος ο Γκορμπατσωφ στη διάρκεια της περεστρόϊκας για αποκατάσταση της τιμής των θυμάτων. Εισαι πολύ φανατισμένος και δυστυχώς τα βλέπεις με βαθυ κόκκινα γυαλιά όλα. Πιστεύεις σε μία ιδεολογία που αναπτύχθηκε την ίδια εποχή με τον φασισμό και μάλιστα υπήρξε ώσμωση μεταξύ τους, δες Μουσολινι.Και οι δύο έχουν βάψει τα χέρια τους με πολύ αίμα, μα με πάρα πολύ αιμα!!

  2. avatar Θαρσειν Χρη

   Ελα μην τρελαινεσαι ,αν δεις τις απαντησεις δεν ειναι πολλοι
   Λιγοι ειναι,και αναμασουν τα ιδια με διαφορετικα ονοματα

   1. avatar psy1054

    λιγοι ειναι αλλα εχουν και πολλα like και γενικα γραφονται τετοιες αποψεις.Τωρα το οτι ειναι οι ιδιοι προφανως , δεν ειναι δα και μιλλιουνια

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει