Σχέδιο για να γίνει η Ιρλανδία χώρα απαγόρευσης του καπνίσματος έως το 2025 έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Υγείας James Reilly, εξηγώντας πως στόχος είναι το ποσοστό του πληθυσμού που θα καπνίζει να είναι κάτω του 5%.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 22% των Ιρλανδών άνω των 15 ετών καπνίζει τακτικά.

Το σχέδιο περιλαμβάνει πολλές δράσεις για την επόμενη 12ετία ενώ έως τότε τα προϊόντα καπνού θα εξακολουθούν να πωλούνται αλλά με αυξημένη τιμή.

Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η απαγόρευση του καπνίσματος μέσα σε αυτοκίνητο όταν μεταξύ των επιβατών είναι και παιδιά και πρόστιμα επιτόπου όταν κάποιος παραβιάζει τον αντικαπνιστικό νόμο. Προβλέπονται επίσης περιορισμοί στα σημεία πώλησης και απόσυρση των αυτόματων πωλητών.

«Το κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτων που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί στην Ιρλανδία. Κάθε χρόνο 5.200 άνθρωποι πεθαίνουν από ασθένειες που συνδέονται με το κάπνισμα- δηλαδή πρόκειται περίπου για το ένα πέμπτο του συνόλου των θανάτων», τόνισε ο Reilly.

Το σχέδιο αυτό δημοσιοποιείται περίπου μία δεκαετία μετά την εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στην Ιρλανδία. Το Μάρτιο του 2004, η χώρα αυτή ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε ολική απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας, συμπεριλαμβάνοντας τις παμπ και τα κλαμπ- μια πτυχή που αμφισβητήθηκε έντονα.

Ωστόσο η εφαρμογή της απαγόρευσης θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη με το ποσοστό συμμόρφωσης να φτάνει το 97%, όπως αναφέρει το BBC.

Έρευνα στις αρχές του έτους έδειξε πως σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από τότε αποφεύχθηκαν 3.726 θάνατοι.
Ωστόσο εκπρόσωπος οργάνωσης καπνιστών χαρακτήρισε «ηθικά» λανθασμένη την απόφαση, σημειώνοντας πως θα έχει ως αποτέλεσμα το στιγματισμό των καταναλωτών ενός νόμιμου προϊόντος το οποίο επιλέγουν εκατοντάδες χιλιάδες ενήλικοι σε όλη τη χώρα.

«Οι καπνιστές συνεισφέρουν με ένα μεγάλο ποσό στα κυβερνητικά έσοδα μέσων της φορολογίας του καπνού», πρόσθεσε, «η απαγόρευσή του θα οδηγήσει περισσότερο κόσμο στη μαύρη αγορά και στο περιθώριο».