Την έξοδο από τη χώρα έδειξαν οι ιρανικές αρχές στην ανταποκρίτρια της ισπανικής εφημερίδας El Pais, αναιρώντας την άδεια παραμονής της και δίνοντάς της περιθώριο δύο εβδομάδων για να εγκαταλείψει το ιρανικό έδαφος.

Την υπόθεση δημοσιοποιεί με σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα, προσθέτοντας πως στη δημοσιογράφο δεν δόθηκε καμία εξήγηση. 

Η Άνχελες Εσπινόζα πιστεύει ότι η Τεχεράνη την απελαύνει κυρίως εξαιτίας μίας συνέντευξης με τον Αχμάντ Μονταζερί, γιο του εκλιπόντος Μεγάλου Αγιατολάχ Χοσεϊν Αλί Μονταζερί, σφοδρού επικριτή του ιρανικού καθεστώτος. Η ισπανίδα δημοσιογράφος είχε μάλιστα συλληφθεί τον Ιούλιο και τεθεί υπό κράτηση για σύντομο χρονικό διάστημα, αμέσως μετά τη δημοσίευση της συνέντευξης.

Άλλωστε, η Εl Pais είχε πρωτοστατήσει σε εκστρατεία υπέρ της Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιάνι, η οποία έχει καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία του συζύγου της αλλά και σε θάνατο δια λιθοβολισμού για μοιχεία.

Η απέλαση της Εσπινόζα αντικατοπτρίζει «τη νευρικότητα του καθεστώτος απέναντι στην κριτική», γράφει η El Pais, σύμφωνα με την οποία η λογοκρισία έχει ενταθεί από τότε που ανέβηκε στην εξουσία ο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, το 2005.

Διαβάστε το δημοσίευμα εδώ.