Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χορηγήσει 124 εκατομμύρια ευρώ για να στηρίξει τους κυανόκρανους της Αφρικανικής Ένωσης στη Σομαλία, όπως έγινε γνωστό σήμερα, δύο ημέρες μετά τις βομβιστικές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή σε 15 ανθρώπους στο Μογκαντίσου.

Την επόμενη εβδομάδα οι Βρυξέλλες θα φιλοξενήσουν μια διεθνή διάσκεψη δωρητών για τη Σομαλία, μια χώρα που σπαράσσεται εδώ και πολλά χρόνια από τον εμφύλιο πόλεμο. Το ποσό που προτίθεται να δώσει η ΕΕ θα επενδυθεί για την ενίσχυση της AMISOM, της ειρηνευτικής αποστολής της Αφρικανικής Ένωσης η οποία έχει αναπτυχθεί στη Σομαλία από το 2007.

«Η AMISOM και οι σομαλικές εθνικές ένοπλες δυνάμεις (…) έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον ασφάλειας ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία συμφιλίωσης» ανέφερε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Οι ισλαμιστές αντάρτες αλ Σεμπάμπ που συνδέονται με την οργάνωση Αλ Κάιντα έχουν υποχωρήσει τα τρία τελευταία χρόνια όμως εξακολουθούν να ελέγχουν μεγάλες περιοχές στη νότια και την κεντρική Σομαλία.