Εκείνοι που αναζητούν μεγαλύτερη ευτυχία και ικανοποίηση στη ζωή τους θα πρέπει μάλλον να κατευθυνθούν προς τη βόρεια Ευρώπη και σίγουρα να αποφύγουν την Αίγυπτο και τις χώρες της Ευρωζώνης που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση, σύμφωνα με το 2013 World Happiness Report που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Earth Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η Δανία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Ολλανδία και η Σουηδία είναι οι χώρες με τους υψηλότερους δείκτες ευτυχίας στον κόσμο, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη σε 156 χώρες. Στη Ρουάντα, το Μπουρούντι, η Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία, το Μπενίν και το Τόγκο, όλες χώρες της Αφρικής, σημειώνει το CNN, οι πολίτες είναι οι λιγότερο ευτυχισμένοι με τη ζωή τους.

Η έρευνα έγινε από το 2010 έως το 2012 και «παρότι ο κόσμος έγινε ένα μέρος με λίγη περισσότερη ευτυχία και γενναιοδωρία την τελευταία 5ετία, όπως αναφέρει η έκθεση του Ινστιτούτου, οικονομικές και πολιτικές αναταραχές είχαν ως αποτέλεσμα πολύ μειωμένα επίπεδα ευημερίας για ορισμένα έθνη.

Είναι χαρακτηριστικό πως στην κατάταξη η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία έχασαν πολλές θέσεις λόγω των συνεπειών της κρίσης στην ευρωζώνη. Την ίδια ώρα Αίγυπτος, Μιανμάρ και Σαουδική Αραβία σημείωσαν επίσης μεγάλη πτώση με φόντο τις πολιτικές και εμφύλιες αναταραχές.

«Ελεύθερη πτώση» σημειώνει η Αίγυπτος στα επίπεδα ευτυχίας. Στην κλίμακα του δέκα, η Αίγυπτος σημειώνει 4,3 το 2012 έναντι 5,4 το 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτές οι απώλειες είναι πολύ μεγάλες για να αποδοθούν μόνο στον περιορισμό των εισοδημάτων και συνδέονται με τον περιορισμό αυτού που οι πολίτες αντιλαμβάνονται ως «ελευθερία να λαμβάνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις».